Kraji se daří shánět řidiče

Region - 27. 06. 2022
Kraji se daří shánět řidiče

PARDUBICE - V pátek se uskutečnilo další kontrolní jednání vedení Pardubického kraje se společností BusLine ohledně dalšího vývoje zajištění autobusové dopravy ve čtyřech z osmi oblastí v regionu. Pardubický kraj do minulého pátku pomohl společnosti BusLine obsadit 12 turnusů, a to včetně využití řidičů Správy a údržby silnic Pardubického kraje. V tomto týdnu by tak nemělo být obsazeno přibližně 80 spojů z 1 700, které BusLine v kraji zajišťuje.

„Snažíme se stále kontaktovat soukromé dopravce, ale využívat také řidiče naší Správy a údržby silnic, které samozřejmě při změně výkonu práce platí společnost BusLine. Tímto způsobem jsme dokázali obsadit 12 turnusů, a proto se také daří, i když postupně, snižovat počty nedojetých spojů. V příštím týdnu předpokládáme, že bude neodjeto přibližně 80 spojů za den. Nejsložitější situace je bohužel dlouhodobě na Moravskotřebovsku a Jevíčsku. Například na Lanškrounsku by naopak měly být obsazeny všechny spoje a na Orlickoústecku řešíme poslední neobsazený turnus. Vzhledem k dílčímu zlepšení situace by dopravce počínaje pondělím 27. června opět v rámci svých spojů vybíral od cestujících jízdné. Samozřejmě za předpokladu, že se bude situace i nadále lepšit,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Společnost BusLine průměrně v kraji zajišťuje 1 700 spojů za den, což je přibližně 150 turnusů. „V rámci letního jízdního řádu bude denně o 14 turnusů méně, a to především v exponovaných časech, kdy nejsou vypravovány takzvané školní spoje. Předpokládáme proto, že dopravce zajistí vlastním personálem oblasti Orlickoústecka a Litomyšlska. U dalších dvou oblastí budeme mít od dopravce informaci v pondělí. Stále samozřejmě jednáme s našimi řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Jeden řidič jezdí od středy v oblasti Chocně, další by měl po návratu z dovolené nastoupit na Orlickoústecko. Dopravce od nás dostal za úkol, aby v případě, že řidič má zájem pomoci, tak mu musí vyjít vstříc v rámci přidělených linek a časových poloh,“ řekl v pátek náměstek hejtmana Michal Kortyš.

Ten se také zajímal o zpětnou vazbu cestujících k prostředí jednotlivých vozů. „Dobrou zprávou je, že cestující si pochvalují moderní, nízkopodlažní vozy, což bylo v rámci výběrového řízení jedním za našich cílů. Samozřejmě chceme, aby všechny tyto moderní autobusy byly nasazeny a regionu jezdily,“ uvedl Michal Kortyš. (DoB) Ilustrační foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek