Poradíme si, říká hejtman Netolický

Pardubický kraj - 27. 01. 2021
Poradíme si, říká hejtman Netolický

 

PARDUBICE - Rada Asociace krajů České republiky jednala v úterý večer o dalším postupu v rámci podávání projektových žádostí do nového evropského investičního nástroje React EU. Z něj by mělo do České republiky přijít 27 miliard korun, z toho 15 miliard do oblasti zdravotnictví. Na počátku tohoto týdne Ministerstvo pro místní rozvoj ČR sdělilo krajům, že žadatelem v případě zdravotnictví mohou být pouze poskytovatelé zdravotních služeb, tedy nemocnice a příspěvkové organizace ve zdravotnictví.

„Se státem vedeme debaty o čerpání prostředků z Reactu EU de facto od léta loňského roku a nikdy jsme neslyšeli, že by územní samosprávné celky nemohly být oprávněným žadatelem. Tato informace k nám přišla na počátku týdne prostřednictvím krajského odboru rozvoje a následně byla potvrzena i ze strany Ministerstva pro místní rozvoj. Pro nás se jedná o komplikaci, kterou řešíme s vedením nemocnic tak, aby žádost byla podána právě Nemocnicí Pardubického kraje a.s. či našimi příspěvkovými organizacemi v případě Nemocnice následné péče v Moravské Třebové,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého je struktura organizací ve zdravotnictví velmi rozdrobená. „V některých krajích jsou nemocnice příspěvkovými organizacemi, jinde akciovými společnostmi bez vloženého, ale i s vloženým majetkem. Domluvili jsme se na společné pracovní skupině pro vyjednávání s MMR tak, aby se vše vyjasnilo co možná nejdříve,“ sdělil hejtman.

Na základě priorit, které byly definované na přelomu roku, by mohl kraj získat 1,5 miliardy korun. „Prioritními projekty jsou pro nás centrální urgentní příjmy v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, dále pak stavba nemocnice v Moravské Třebové, základen Zdravotnické záchranné služby na Seči a ve Vysokém Mýtě či investice do zařízení sociálních služeb. Právě stavby v Ústí nad Orlicí a Moravské Třebové již běží a investorem je Pardubický kraj. Od začátku jsme byli informováni, že se dotace vztahuje i na projekty, které byly zahájeny od 1. února 2020,“ řekl Netolický. V případě druhé etapy stavby centrálního příjmu v Ústí nad Orlicí by mohlo do kraje putovat až 150 milionů korun. V případě Moravské Třebové se jedná o dotaci až 250 milionů korun. Centrální příjem v Pardubické nemocnici spadá do kategorie urgentních příjmů prvního typu, na které je možné čerpat až 500 milionů korun. (DoB)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Na podzim se rozhodne

Na podzim se rozhodne

Blíží se druhá šance na startovací byty pro mladé v roce 2024

Přelouč ovládne Pobřežní festival

Přelouč ovládne Pobřežní festival

Putyka, ve které se skáče, a herec, který zpívá

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání