V Bítovanech to již funguje

Region - 02. 08. 2022
V Bítovanech to již funguje

BÍTOVANY - Obchod na vesnici, kde si můžete nakoupit v šest hodin ráno stejně jako v devět hodin večer, rozhodně není standardem. V Bítovanech na Chrudimsku s podporou Pardubického kraje a ve spolupráci s obcí taková prodejna právě v obecních prostorách vznikla. Nese název „Fééér samoobslužný obchůdek“ a mohou v něm nakoupit třeba i ti, kteří přijíždějí z práce později. Slavnostní zahájení provozu se uskutečnilo v neděli 31. července mimo jiné za účasti radního pro venkov, zemědělství a životní prostředí Pardubického kraje Miroslava Krčila. 

 

Ráno a dopoledne je v prodejně přítomna obsluha, zákazníci si nakoupí „postaru“. Odpoledne a večer se obchod přepíná do samoobslužného režimu. „Je určitě dobře a pro život v obci důležité, že takto prodejna neztratí ani svůj sociální rozměr a úlohu. Tedy, že stále zůstane i místem, kde se lidé mohou potkat a popovídat,“ uvedl radní Krčil.

 

V Bítovanech žije nyní zhruba 70 procent obyvatel ve věku do 60 let. A právě i tato skutečnost byla jedním ze silných argumentů, který nakonec přispěl k otevření obchodu tohoto typu.

 

„Osobně jsem velmi rád, že jsme podpořili takovýto inovativní přístup k zajištění občanské vybavenosti na venkově. Pokud nebudeme tyto nové cesty hledat, v budoucnosti podle mého názoru nedokážeme odpovídající služby na vesnicích zachovat. V Bítovanech jde o konkrétní příklad, který by mohl být inspirací pro další malé obce. Je to pilotní projekt, který teď potřebuje čas. Velmi bych si ale přál, a zároveň v to pevně věřím, že bude úspěšný. Navíc v tomto konceptu vidím ještě jeden potenciál, a to příležitost pro nabídku českých regionálních produktů. Musím proto všem, kteří se do toho rozhodli tímto způsobem jít, mnohokrát poděkovat za odvahu,“ poznamenal radní Miroslav Krčil s tím, že pro zachování služeb na venkově je rozhodující právě jejich časová dostupnost. A tu nový koncept poskytuje.

 

V obci Bítovany předešlý provozovatel obchodu ukončil činnost ke konci letošního dubna. Po třech měsících, od 1. srpna, už tedy funguje prodejna znovu, a navíc v hybridním režimu.  (DoB) Foto: Pk 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek