Sjednoťte postupy při očkování, vyzývá kraj MZ

Region - 27. 01. 2021
Sjednoťte postupy při očkování, vyzývá kraj MZ

 

PARDUBICKO - Pardubický kraj očekává dle rozpisu v tomto týdnu dodávku tří plat vakcíny od společnosti Pfizer, zároveň má v neděli dorazit prvních 600 dávek od společnosti Moderna. O dalším průběhu očkování jednala ve středu krajská očkovací skupina. Ta požádala Ministerstvo zdravotnictví o jednoznačné stanovisko k očkování vakcínou Pfizer v ordinacích praktických lékařů. 

„Praktičtí lékaři se na nás obrací a chtějí vakcínou Pfizer očkovat ve svých ordinacích, jelikož k tomu bylo v některých krajích a městech přikročeno mimo centralizovaný přístup k očkování. Na videokonferenčním jednání jsme se jasně dotázali Ministerstva zdravotnictví, které nám potvrdilo, že přechod do decentralizované formy očkování prostřednictvím ordinací praktických lékařů bude možný až s příchodem vakcíny od společnosti Astra Zeneca. Jelikož však nejsme kompetentní ke stanovení metodiky nakládání s vakcínou, požádali jsme Ministerstvo zdravotnictví o zcela jasnou písemnou informaci, která bude prezentována praktickým lékařům, městům a krajům, jelikož není možné, aby bylo s vakcínou nakládáno jinak, než udává výrobce. Pokud budou jasně stanovená pravidla pro očkování praktickými lékaři v jejich ordinacích, jsme připraveni je následovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Do kraje mají tento týden dorazit tři plata vakcín od společnosti Pfizer a 600 dávek od společnosti Moderna. „Dle předchozí dohody budeme vakcínou Moderna očkovat zařízení sociálních služeb. V příštím týdnu máme v plánu očkovat Domov u fontány Přelouč, Albertinum Žamberk a domovy pro seniory v Pardubicích na Dubině a v Holicích,“ řekl hejtman Netolický.

Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matoušková nedochází v kraji k rušení termínů očkování na poslední chvíli. „Od začátku držíme systém, že otevíráme volná místa pouze v momentě, kdy máme jistotu dostatku vakcín tak, aby se nestávalo, že senioři mají stanoven termín a následně je jim rušen. To považuji za velmi nešťastné řešení, které seniory a jejich příbuzné zbytečně stresuje a zatěžuje. Snažíme se být v plánování velmi rozvážní a zatím se nám tento přístup vyplácí. Může se však stát, že bude opožděna dodávka vakcín nebo bude nižší, než bylo očekáváno. Prioritou musí být aplikace druhé dávky vakcíny pro zdravotníky, kteří jsou očkováni od začátku roku,“ sdělila Matoušková. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury