Branný den na zámku

Region - 10. 08. 2022
Branný den na zámku

PARDUBICE - Studená válka s renesancí se potkávají v krajském městě na jediném místě – na zámku v krytu civilní obrany. Tato mimořádná technická památka, zbudovaná v renesančním opevnění, připomíná temná 50. léta a historii světa rozděleného železnou oponou.

 

V sobotu 13. srpna tu Východočeské muzeum ve spolupráci s Military klubem Ostřešany pořádá Branný den, kde seznámí návštěvníky zážitkovým způsobem s historií civilní obrany a studené války a připomene aktuální prostředky ochrany obyvatel. Na akci je vstup zdarma.

 

Akce začíná v 10 hodin programem pro děti, které zažijí „branný den“. „Děti si vyzkouší práci velitelského štábu, radiometristy, spojaře i příslušníka odmořovací čety, dozví se, jak kryt chránil proti radiaci i jakou sílu měly atomové pumy. Zájemci si mohou nasadit plynovou masku a pláštěnku, stejně jak to bývalo při opravdových branných dnech,“ slibuje vedoucí oddělení služeb muzea Matěj Bekera.

 

Mimo toho bude po celý den v ležení civilní obrany připraveno tematické stanoviště pro rodiny s dětmi. Military klub Ostřešany bude mít po celý den před bojovým vchodem své ležení, kde představí pozorovatelny civilní obrany s 3D modelem objektu, zbraně a dobové přístroje. Rescue info z. s., spolek pro ochranu obyvatel návštěvníky seznámí se současnou civilní obranou včetně informací o sirénách, tísňovém volání a evakuacích.

 

Ve 13, 15 a 17 hodin jsou připravené zážitkové prohlídky, při nichž budou k vidění jednotliví příslušníci krajského velitelského štábu civilní obrany při práci. Návštěvníci si prohlédnou dobové vybavení a dozví se historii zámeckého krytu. Z důvodu omezené kapacity prohlídek je nutné si předem rezervovat vstupenky na e-mailu rezervace@vcm.cz nebo na telefonním čísle 607 034 110. (skp) Foto: VČM (Snímek z minulého ročníku stejné akce)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek