Migranti hned v několika kamionech

Region - 28. 01. 2021
Migranti hned v několika kamionech

 

PARDUBICKO – „Během čtyř dnů evidujeme tři záchyty migrantů,“ sdělila ve čtvrtek Eva Maturová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR. 

„V pondělí v odpoledních hodinách přijalo naše operační středisko dvě po sobě jdoucí oznámení o lidech, kteří údajně vyskákali z kamionu a z místa utekli. Jedni měli být spatřeni na silnici I/14 poblíž České Třebové, druzí v průmyslové zóně ve Starých Čívic u Pardubic. Kolegové z orlickoústecké hlídkové služby s dalšími policisty pořádkové policie včetně psovodů brzy vypátrali tři cizince v českotřebovské místní části Semanín, šest cizinců v obci Staré Čívice zadrželi policisté z pohotovostního a eskortního oddělení,“ informovala Maturová.
O jaké kamiony šlo, se policistům záhy podařilo zjistit. Oba řidiči jim popsali, kudy jejich cesta vedla. Na Českotřebovsku vystoupili z bulharského kamionu, který řídil řidič stejné státní příslušnosti, ve Starých Čívicích šlo o kamion i řidiče z Rumunska. Rumunsko byla v obou případech údajná výchozí trasa kamionů. Oba řidiči uvedli, že o cizincích v nákladovém prostoru neměli tušení, s kamionem jeli přes Maďarsko a Slovensko do České republiky. Dále policistům sdělili, že dveře nákladového prostoru se uvnitř Evropské unie neplombují a po převzetí kamionu v Rumunsku již nic nekontrolovali. Kontrola proběhla až po zjištění, že uvnitř měli nezvané pasažéry. Na jednoho řidiče v kamionu dokonce čekalo zjištění, že korba byla znečištěna nejen zbytky jídla, ale i výkaly.
„Na cizinecké policii sedm z celkového počtu devíti zajištěných cizinců tvrdilo, že jsou nezletilí. Po prvotní identifikaci a sejmutí otisků prstů jsme zjistili, že všichni jsou žadatelé o azyl, a to v Rumunsku, v Maďarsku nebo v obou státech současně. V případě dospělých, bude rozhodováno o jejich umístění do Zařízení pro zajištění cizinců, u nezletilých je nyní prostřednictvím Orgánu sociálně právní ochrany dítěte zažádáno o rozhodnutí soudu v opatrovnickém řízení,“ upřesnila tisková mluvčí Policie ČR a dodala: „Všichni vstoupili a pobývali na území České republiky neoprávněně, proto jsme podali žádost na Ministerstvo vnitra, abychom v rámci Dublinského řízení zjistili, který členský stát Evropské unie je odpovědný za jejich azylové řízení. Další úkony budou směřoval k vydání cizinců do tohoto státu.“

Zatímco Policie ČR zveřejnila informace o pondělních událostech, obdržela další oznámení týkající se osob vystupujících z nákladního vozidla, tentokrát v Mikulovicích.

„Na místě jsme zajistili pět osob, veškeré další úkony směřující k jejich identifikaci právě probíhají,“ sdělila Eva Maturová. (zr) Foto: POLICIE ČR

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek