Migranti hned v několika kamionech

Region - 28. 01. 2021
Migranti hned v několika kamionech

 

PARDUBICKO – „Během čtyř dnů evidujeme tři záchyty migrantů,“ sdělila ve čtvrtek Eva Maturová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR. 

„V pondělí v odpoledních hodinách přijalo naše operační středisko dvě po sobě jdoucí oznámení o lidech, kteří údajně vyskákali z kamionu a z místa utekli. Jedni měli být spatřeni na silnici I/14 poblíž České Třebové, druzí v průmyslové zóně ve Starých Čívic u Pardubic. Kolegové z orlickoústecké hlídkové služby s dalšími policisty pořádkové policie včetně psovodů brzy vypátrali tři cizince v českotřebovské místní části Semanín, šest cizinců v obci Staré Čívice zadrželi policisté z pohotovostního a eskortního oddělení,“ informovala Maturová.
O jaké kamiony šlo, se policistům záhy podařilo zjistit. Oba řidiči jim popsali, kudy jejich cesta vedla. Na Českotřebovsku vystoupili z bulharského kamionu, který řídil řidič stejné státní příslušnosti, ve Starých Čívicích šlo o kamion i řidiče z Rumunska. Rumunsko byla v obou případech údajná výchozí trasa kamionů. Oba řidiči uvedli, že o cizincích v nákladovém prostoru neměli tušení, s kamionem jeli přes Maďarsko a Slovensko do České republiky. Dále policistům sdělili, že dveře nákladového prostoru se uvnitř Evropské unie neplombují a po převzetí kamionu v Rumunsku již nic nekontrolovali. Kontrola proběhla až po zjištění, že uvnitř měli nezvané pasažéry. Na jednoho řidiče v kamionu dokonce čekalo zjištění, že korba byla znečištěna nejen zbytky jídla, ale i výkaly.
„Na cizinecké policii sedm z celkového počtu devíti zajištěných cizinců tvrdilo, že jsou nezletilí. Po prvotní identifikaci a sejmutí otisků prstů jsme zjistili, že všichni jsou žadatelé o azyl, a to v Rumunsku, v Maďarsku nebo v obou státech současně. V případě dospělých, bude rozhodováno o jejich umístění do Zařízení pro zajištění cizinců, u nezletilých je nyní prostřednictvím Orgánu sociálně právní ochrany dítěte zažádáno o rozhodnutí soudu v opatrovnickém řízení,“ upřesnila tisková mluvčí Policie ČR a dodala: „Všichni vstoupili a pobývali na území České republiky neoprávněně, proto jsme podali žádost na Ministerstvo vnitra, abychom v rámci Dublinského řízení zjistili, který členský stát Evropské unie je odpovědný za jejich azylové řízení. Další úkony budou směřoval k vydání cizinců do tohoto státu.“

Zatímco Policie ČR zveřejnila informace o pondělních událostech, obdržela další oznámení týkající se osob vystupujících z nákladního vozidla, tentokrát v Mikulovicích.

„Na místě jsme zajistili pět osob, veškeré další úkony směřující k jejich identifikaci právě probíhají,“ sdělila Eva Maturová. (zr) Foto: POLICIE ČR

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech