Zámek, mlýny i Zámeček

Region - 26. 08. 2022
Zámek, mlýny i Zámeček

PARDUBICE - Týdenní svátek muzeí a galerií z celého světa, konferenci Mezinárodní rady muzeí (ICOM) hostí letos Česká republika. Kromě Prahy se návštěvníci z celého světa vydají i do regionů a nevynechají ani Pardubice. V nabitém programu si v pátek 26. srpna prohlédnou Památník Zámeček, expozice Východočeského muzea na pardubickém zámku a při procházce městem také historické centrum a proměňující se Winternitzovy mlýny. Čeká je i ochutnávka na Pardubickém festivalu vína.

 

Téma exkurze je Pardubice a muzeologická témata: národní kulturní památka versus muzeum. „V České republice se nachází velké množství zámků, hradů a jiných památkově chráněných objektů v péči státu, krajů nebo měst. Mnoho historických objektů nyní slouží jako sídla nejrůznějších kulturních institucí. Účastníci exkurze do Pardubic přijedou zjistit, jaké jsou klady a zápory takového soužití, například muzea v národní kulturní památce,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

„Provedeme je dokončovanou expozicí Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách a ukážeme jim, jaká úskalí při tvorbě expozic v prostředí renesanční památky řešíme,“ dodává.

 

Generální konference Mezinárodní rady muzeí se koná v Praze od 20. do 28. srpna 2022. Je to jedna z nejvýznamnějších celosvětových akcí věnovaných muzeím a odborníkům, kteří v nich pracují. Od roku 1948 se setkává stále větší počet účastníků ze všech kontinentů, aby spolu diskutovali a sdíleli myšlenky týkající se aktuálních otázek, se kterými se muzea potýkají. Konference ICOM Praha 2022 nabízí účastníkům rozsáhlý odborný program, který kombinuje přednášky, panelové diskuse, kulaté stoly a debaty v rámci čtyř klíčových témat, která dnes muzea řeší. V Pardubickém kraji účastníci zavítají také na Litomyšlsko a Chrudimsko. (skp) Foto: VČM (Prohlídka Rytířských sálů na Zámku Pardubice)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek