Unikáty v kladrubské sbírce

Region - 01. 02. 2021
Unikáty v kladrubské sbírce

 

KLADRUBY NAD LABEM - Národní hřebčín letos rozšíří svoje expozice o další zrestaurovaný historický kočár. Tímto přírůstkem je vzácný kočár ze světoznámé pražské továrny na luxusní kočáry a karoserie aut J. O. Jecha, který dodával kočáry i na vídeňský dvůr. O rozsahu provedených prací kurátor sbírky národního hřebčína Pavel Douša uvedl: „Restaurování kočáru je velmi náročná a specifická práce, která trvá průměrně jeden rok a uplatní se u ní několik profesí. Jsou to například umělečtí kováři, zámečníci, koláři, čalouníci a další. Všechny práce pak podléhají dohledu památkové péče“. Tento rok chce národní hřebčín v péči o sbírku pokračovat dalším unikátem se své sbírky. „V roce 2021 předpokládáme zahájení restaurování historického kočáru typu Berlina – Coupé. Tyto kočáry byly luxusní dopravní prostředky své doby a jejich původ sahá až do sedmnáctého století,“ říká Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Vzhledem k náročnosti a rozsahu prací je restaurování naplánováno na celé dva roky.

Národní hřebčín spravuje rozsáhlou sbírku přibližně 50 historických kočárů nebo jejich částí, z nichž 22 z nich je jako soubor prohlášen za kulturní památku. Svým rozsahem a rozmanitostí se jedná o jeden z nejvýznamnějších souborů kočáru a saní v České republice. Hodnota sbírky není jen v umělecko-řemeslné rovině, ale především v provozně-historické. To potvrzuje fakt, že se nejedná o uměle vytvořený soubor, ale o kočáry ve službách významných osobností. Jmenujme například prvního českého prezidenta T.G. Masaryka, královohradeckého biskupa K.B. Hanla z Kirchtreu nebo šlechtický knížecí rod Kinských.

Část sbírky je možné obdivovat jako součást expozice v tzv. Historické kočárovně, kde jsou vystaveny i zapůjčené unikáty z jiných českých sbírek, např. z arcibiskupství pražského nebo poštovního muzea. Výjimečná mezi obdobně koncipovanými muzejními sbírkami je pak především prezentace kočáru v zápřeži starokladrubských koní při příležitosti kulturních akcí jako je například tradiční Den starokladrubského koně. Součástí péče o sbírku je kromě běžné péče postupné restaurování vybraných kočárů. V posledních letech tak byly dokončeny práce na kočáru T.G. Masaryka z dílny Josefa Řípy následované restaurováním kočárů Mylord z dílny T. Cetlovského, dále byl restaurován kočár z továrny Ignáce Schustaly a posledním dokončeným kočárem je Mylord z továrny J. O. Jecha. (mp) Foto: NHK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek