Dodavatelé významných staveb vybráni

Region - 01. 02. 2021
Dodavatelé významných staveb vybráni

 

PARDUBICKO - Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání rozhodli o výběru dodavatelů na modernizaci dvou mostů a dvou silnic spolufinancovaných z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkově se jedná o stavby za více než 300 milionů korun.

„Významným způsobem se posunujeme v jednotlivých úspěšných žádostech na modernizace silnic a mostů z Integrovaného regionálního operačního programu. Důležitou zprávou v rámci těchto čtyř staveb je, že jsme se v některých případech dostali až na necelých 70 procent předpokládané ceny. Zároveň se nám daří zkracovat délky staveb, což je určitě pozitivní signál pro řidiče. V případě mostu v Přelouči jsme se například dostali na dvě třetiny předpokládané délky stavby,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Demolice stávajícího a stavba nového mostu přes Dobroučku na silnici II/360 v Dolní Dobrouči vyjde kraj na necelých 12 milionů korun. „Do výběrového řízení se nám přihlásilo sedm uchazečů s tím, že nejvýhodnější nabídka činila necelých 12 milionů korun včetně daně při délce realizace 110 dní. Stávající most bude zbourán a postaven nový o délce necelých 16 metrů,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Druhým mostem, u kterého krajská rada rozhodla o výběru dodavatele, je ten mezi Přeloučí a Břehy. „Problematiku stavu mostů přes Labe řešíme v posledních letech velmi intenzivně. Připravujeme se na velké investice do mostu Pavla Wonky  v Pardubicích a do mostu v Řečanech nad Labem. Ten mezi Přeloučí a Břehy je z finančního hlediska nejméně náročný a vyjde nás na 40 milionů korun včetně daně. Důležité je, že se nám podařilo v rámci soutěže zkrátit délku stavby na dvě třetiny z předpokládané doby,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Nová silnice z Jevíčka do Jaroměřic vyjde na 70 milionů

Modernizace za přispění evropských fondů se dočká také silnice II/371 z Jevíčka do Jaroměřic. „Téměř tříkilometrový úsek, který začíná v Jaroměřicích na křižovatce se silnicí III/36620 a končí v Jevíčku na křižovatce s ulicí Okružní, vyjde na 69 milionů včetně daně,“ řekl hejtman Netolický, podle kterého se jedná o další významnou investici do oblasti Moravskotřebovska a Jevíčska. Součástí investice je modernizace dvou mostů, stavba nových opěrných zdí či autobusových zálivů.

V loňském roce byl otevřen modernizovaný úsek silnice 343 z Trhové Kamenice do Horního Bradla a v plánu je pokračování až do Seče. Krajští radní v pondělí schválili výběr dodavatele na modernizaci navazujícího úseku silnice 337 ze Seče do Třemošnice. „Jedná se o jednu z nejnáročnějších staveb, a to nejen z hlediska finančního, ale i z důvodu plánování objízdných tras, protože budeme opravovat více než osmikilometrovou trasu z Třemošnice přes Podhradí, Starý Dvůr, Kraskov, Žďárec u Seče až do Seče na křižovatku s II/340. Výsledná cena je 180 milionů včetně daně, což je 76 procent z předpokládané hodnoty,“ řekl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Celkový finanční objem za tyto čtyři stavby činí 300 milionů korun. „Podmínky Integrovaného regionálního programu nám umožňují čerpat evropskou dotaci až do výše 85 procent způsobilých výdajů projektu. Proto se snažíme být vždy maximálně připraveni na jednotlivé vyhlašované výzvy, ve kterých jsme obecně velmi úspěšní,“ doplnil radní Valtr. (DoB) Foto: INTERNET (Most spojující Přelouč a Břehy)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života