Připomínka kusu historie

Region - 30. 09. 2022
Připomínka kusu historie

LÁZNĚ BOHDANEČ - Krajina rybníků kolem města, jejíž podobu formovali Pernštejnové před 500 lety, má novou zajímavost. Opatovický kanál budovaný Vilémem z Pernštejna překlenula nedaleko golfového hřiště dřevěná samonosná lávka podle návrhu Leonarda da Vinciho, Vilémova současníka. V Bohdanči ale připomíná také dva významné legionáře a odbojáře z období 2. světové války spojené s touto oblastí, podplukovníka Karla Tillera a majora Franja Aubrechta.

 

„Vznikla zde takzvaná cesta legionáře, která provede turisty mezi oběma břehy kanálu, kde jsou umístěny informační panely o pohnutých osudech obou mužů. Jejich památku bude nyní propagovat i Československá obec legionářská, která je zařadí mezi stálá místa zájmu. Místní krajina má velký turistický potenciál a věřím, že si sem najde mnoho lidí cestu jak za přírodou, tak za historií nebo za sportem,“ řekl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity.

 

Město Lázně Bohdaneč a Rybniční hospodářství daly souhlas se stavbou lávky na svých pozemcích na obou stranách Opatovického kanálu a Povodí Labe udělilo souhlas jako správce vodního toku. Zcela zásadní a velmi aktivní roli ovšem hráli zástupci Golf Resortu Lázně Bohdaneč, kteří zajistili projekční přípravu lávky, její financování, zajištění stavby samotné a výběr zhotovitele, kterým byla společnost Chládek a Tintěra. Její nový název je Lávka mjr. Aubrechta a cedulky na obou březích kromě jejího jména mají rovněž datum osazení lávky přes Opatovický kanál: 30.6.2022.

 

„Výběr místa, kde lávka stojí, není náhodný. Na její druhé straně navazuje na malou pěšinku, která před 80 lety vedla kolem chaty podplukovníka Tillera. Ta stála mezi rybníky Zábranský Nový a Zábranský Dolní a dnes již neexistuje. Shořela koncem 2. světové války a byla symbolem spolupráce dvou významných bohdanečských osobností, legionářů a důstojníků československé armády podplukovníka Karla Tillera a majora Franja Aubrechta,“ vysvětluje jeden z iniciátorů nové stezky Adolf Vondrka a pokračuje: „Oba prošli boji 1. světové války a staly se italskými legionáři. V armádě sloužili i mezi válkami až do rozpuštění armády. V Auberchtově jednotce v Bohdanči se objevil Alfréd Bartoš, který pak tohoto kontaktu využil během působení výsadku SILVER A na Pardubicku a v Tillerově chatě našel krátký azyl. Oba důstojníci byli během nacistické okupace sledováni, Aubrecht byl opakovaně gestapem vyslýchán a Tiller zatčen a vězněn až do konce války.  Ani jejich další osudy nebyly jednoduché, Tiller byl nucen emigrovat a Aubrecht byl ve vykonstruovaném procesu uvězněn a propuštěn až na amnestii v roce 1960.“

 

Slavnostního otevření stezky a lávky se zúčastnily i dcera majora Franja Aubrechta, paní Milena Dolanská z Bohdanče, která letos v srpnu oslavila výročí 95 let, a vnučka, paní Milena Kučerová s dalšími členy rodiny. Osudy jejich předka, Franja Aubrechta, jsou tak trochu i osudy Československa, České republiky a nás všech. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek