Do lázní s průvodcem a nejen to

Region - 02. 02. 2021
Do lázní s průvodcem a nejen to

 

CHRUDIM / PARDUBICKO - Aktivity spolku Hurá na Výlet! jsou při startu nového roku „zmrazené” jako u většiny organizací, jejichž podstatou je setkávání seniorů.

„Bohužel, současná situace v zemi nedovoluje provozování klubovny Hurá proStory ani vypravování výletů. Naší aktuální prací jsou přípravy na období, kdy restrikce spojené s koronavirem skončí. A protože se snažíme ze zlého vytěžit to dobré, využíváme získaného času a prostoru pro spuštění novinky. Seniorům přinese vzpruhu po náročném covidovém období, nám připraví zajímavé výzvy a handicapovaným pomůže získat práci,“ sdělil předseda spolku Tomáš Martinek.

Vizí projektu sociálního podniku je vytvářet přátelské pracovní prostředí pro osoby znevýhodněné na trhu práce a přinášet seniorům sortiment kvalitních pobytů v lázních a jiných ozdravných pobytů. S ohledem na jejich specifické potřeby, zdravotní stav a finanční možnosti. Senioři se tak můžou těšit na zájezdy nejen po Čechách a Moravě, ale také na Slovensko. 

Specifický tak bude projekt Hurá do lázní tím, že zajistí seniorovi jistotu a bezpečí při “výpravě”, na kterou by se jinak sám nevydal.

„Vypravovat budeme autobusy se zdravotníky, animátory a průvodci, kteří budou živoucím zázemím seniora, jež se rozhodne vyjet do neznámého prostředí i přes své zdravotní omezení, vysoký věk nebo neznalost místa. V plánu máme zajistit vedle procedur také program, jehož cílem bude seznámit naše seniory s místní kulturou, přírodou, pobavit se a potkat nové kamarády,“ vysvětluje Martinek. 

Covidová situace letos ovlivní i způsob rezervace výletů po Česku. „Už teď se těšíme, až budeme moci opět roztočit kola autobusů a vyrazit na tradiční výlety po naší vlasti. Rezervace destinací jednotlivými výletníky budou probíhat jako každý rok od 1.4.2021,“ objasňuje předseda spolku. „Vzhledem k situaci kolem C-19 bude možné rezervovat pouze destinaci bez termínu s tím, že datum cesty bude nahlášenému výletníkovi upřesněno 14-21 dní před výletem. Hned, jak se pracovníci spolku ujistí, že je možné v daném termínu vyrazit.“ 

Plánována je realizace výletů z Prahy, Brna, Vysočiny, Hradce Králové a Pardubického kraje.

„V případě, že nebude možné výlety se seniory letos uskutečnit, rádi bychom alespoň vypravili naši Hurá skupinku umělců pod okna domovů seniorů v okolí. Z bezpečné vzdálenosti by přinesli radost několika veselými písničkami a radostným povídáním,“ dodává předseda a nastiňuje přehledně, co seniory čeká:

„Vzdělávací a kulturní program přesouváme dočasně do online prostoru

– přednášky a promítání

– workshopy

– tréninky paměti

– arteterapie

– kurzy práce s PC

– kurzy mediální gramotnosti

Vše, na co byli dosud naši senioři zvyklí, přesouváme až do září z centra Hurá proStory na internet. Hledali jsme způsob, jak je o toto vyžití nepřipravit a zjistili jsme, že online prostředí není velké části seniorů vzdálené a tuto možnost uvítají. Máme už za sebou zkušenosti například z předvánočního tvoření adventní dekorace, do které se v jediný den zapojilo sedm desítek seniorů. S našimi instruktory, z pohodlí svého domova, si u monitoru svého počítače vyráběli například adventní věnec a ozdoby z materiálu, který jsme za přísných bezpečnostních podmínek každému doručili. 

Díky této dobré zkušenosti jsme se rozhodli přesunout naše aktivity do online prostředí a být tak alespoň částečně společníky těch, které v této době tolik trápí samota a nuda. 

Senior festival po loňské přestávce bude! 

Alespoň tomu nepřestáváme věřit a organizujeme už teď autobusové svozy z Prahy, Vysočiny, Hradce Králové a Pardubického kraje. Termín jsme se pokoušeli najít takový, aby ho s co největší pravděpodobností neohrozila případná další vlna epidemie. Senior festival 2021 je tak naplánovaný na 25.6. – 26.6.2021.

V plánu jsou pro tento rok i další kulturní akce, na které byli naši senioři zvyklí v centru každý první čtvrtek v měsíci. Přesouvají se letos do areálu letního kina v ulici Lázeňská v Chrudimi, nedaleko centra Hurá proStory, a to od dubna tohoto roku, pokud epidemická situace umožní alespoň setkávání pod širým nebem.

V dalších městech budu akce organizovány v závislosti na situaci s C-19. Rádi bychom uskutečnili kulturní setkání v Brně, Praze a dalších městech, jako je Hlinsko v Čechách, Borová u Poličky, v Lanškrouně a jiných.
I letos je plánováno zapojení orchestru spolku Retro Band, a to právě do programu těchto připravovaných akcí.

S Hurá Televizí vyženeme samotu z bytů i stavení!

V březnu spolek zahajuje pravidelné vysílání Hurá TV. A to každý pátek od 08:00 na adrese www.huranavylet.cz/tv.

K seniorům se tak až do jejich domovů dostane možnost si zacvičit, něco dobrého uvařit, poznat zajímavá místa z celého světa, něco si vyrobit nebo jenom poslechnout a zazpívat si písničku s hudebním hostem. 

Program:

Hurá jóga

Hurá, my víme! –  vzdělávací blok

Hurá vařečka – vaříme s chutí, zdravě a levně

Hurá, tvoříme! – workshopy s Kubou Skřepským

Hurá besedy – povídání „našich“ seniorů a jejich příběhy

Hurá za kulturou – přenosy z koncertů například České filharmonie anebo SOČR

Hurá za vámi! – komponovaný pořad Míry Novotného.“ (zr) Foto: HURÁ NA VÝLET!

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek