Zbytky letounu na zahradě

Region - 13. 10. 2022
Zbytky letounu na zahradě

PARDUBICE - Přesazování drobného keře může přinést nečekané objevy. O tom se přesvědčila rodina ze Svítkova, která při hloubení jamky pro rostlinu narazila na nevybuchlou munici z druhé světové války.

 

Po zajištění nábojů pyrotechniky se na místo vydali i archeologové Východočeského muzea v Pardubicích. Nález překvapil nejen samotné obyvatele rodinného domu, ale i odborníky. Do vyhloubené jámy by si nyní mohli zasadit strom – kromě nábojů tam archeologové vykopali část vybavení německého letadla.

 

Nalezenou munici německé provenience určil archeolog Východočeského muzea Jan Musil. „První skupinu tvořilo střelivo pro 20 milimetrů letecký kanon MG 151/20 či MG FF, druhou skupinu reprezentovaly náboje pro velkorážný letecký kulomet MG 131 v ráži 13 krát 64 milimetrů. Dochovaly se i značně zkorodované zbytky nábojových pásů,“ popsal nález Musil. Munici odborně zneškodnili policejní pyrotechnici.

 

Hlouběji pod povrchem archeologové objevili také zbytky značně poškozeného duralového předmětu, o kterém si zpočátku mysleli, že by to mohl být letecký kulomet. „Ve spolupráci se sdružením Hledači historie Pardubicko, z. s., se v něm podařilo identifikovat kryt letecké fotokamery s označením Rb 50/30. Takové používala německá letadla Messerschmitt a Junkers k průzkumným účelům,“ vysvětlil další z archeologů Tomáš Záruba.

 

Ukázalo se, že předměty pocházely původně z pardubického letiště a byly společně se stavební sutí, zlomky strusek a odpadky zahrnuty do sníženiny za domem majitelů. „Nálezy jsme předali konzervátorům v muzeu. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout už tuto sobotu 15. října na Mezinárodním dni archeologie na pardubickém zámku,“ slíbil archeolog Jan Musil. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek