Vše se vyplatí

Region - 24. 10. 2022
Vše se vyplatí

PARDUBICKO - Výměna žárovek za LED osvětlení, regulace vytápění, obměna starých spotřebičů, pořízení nových kotlů či rekonstrukce vzduchotechnik. To jsou jen některé plány na úsporu energií v krajských budovách, které schválili krajští radní. Investice za více než 25 milionů korun by se kvůli nejisté situaci na trhu s energiemi a výhledem do budoucna měly vrátit již za pár let.

 

„Každá takto investovaná koruna se nám s ohledem na situaci ve světě během několika let vrátí. S kolegy jsme si dali závazek, že se ještě v letošním i příštím roce pokusíme na investice do úspory energií najít peníze i přes napjatý rozpočet. Finance budeme směřovat do budov, které nám v interních auditech vyšly jako vhodné cíle pro výměnu vybavení či zařízení. Již v minulých letech jsme investovali stovky milionů korun do krajských nemocnic i škol a v tomto trendu se budeme snažit pokračovat. Je to důležité nejenom kvůli úsporám peněz, ale i snížení celkové energetické náročnosti budov,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

V oblasti školství chystá Pardubický kraj na zmíněné investice uvolnit přes 10 milionů korun. Největšími chystanými projekty jsou výměna LED osvětlení a vzduchotechniky ve speciální škole v Ústí nad Orlicí za 3,2 milionu korun a podobný projekt na gymnáziu v Přelouči za 2,7 milionu. V gesci kultury radní schválili investice přesahující tři miliony korun, opět se bude jednat zejména o výměnu osvětlení v krajské knihovně a budovách regionálních muzeí. V sociální sféře kraj chystá v příštích letech financovat projekty za více než 14 milionů, největším bude například několik fází obnovy vybavení v Centru sociálních služeb Bystré za více než pět milionů korun, rekonstrukce vzduchotechniky a instalace fotovoltaiky v Domově u fontány za 5,5 milionu či výměna topného potrubí v Domově u studánky za milion korun.

 

„K zahájení prací by mělo s ohledem na náročnost jednotlivých projektů a nutných příprav dojít v letošním a příštím roce. Bohužel nestačí jen lusknout prsty a na radě schválit usnesení, nejprve je potřeba zajistit všechny administrativní a technické náležitosti. Z naší strany nechceme nic zdržovat a budeme rádi, když se s výměnou vybavení, stavebními úpravami a dalšími záměry začne co nejdříve,“ dodává náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. (DoB) Foto: stakohk.cz (Na snímku Domov u fontány v Přelouči)

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech