Podpora se později vrátí

Region - 24. 10. 2022
Podpora se později vrátí

PARDUBICKO - Jak pomoci ukrajinským běžencům, kteří v regionu nějakou dobu zůstanou a místo pobírání dávek by se raději o sebe sami starali? Na tuto otázku se pokusil přinést odpověď speciální dotační program Pardubického kraje na podporu podnikatelských aktivit.



Řada lidí na to zapomíná, ale mezi válečnými uprchlíky je i řada drobných živnostníků a podnikatelů, kteří nám po dobu, kdy budou na území ČR, mohou být prospěšní. Těmto lidem jsme chtěli pomoci a celkem podpoříme 17 projektů částkou 850 tisíc korun, tedy maximálním příspěvkem 50 tisíc korun na žadatele. Ti peníze využijí v souladu s podmínkami na rozjezd svého byznysu. Zároveň musí mít vydané dlouhodobé speciální vízum a zřízený český bankovní učet,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

 

Finance od Pardubického kraje mohou být použity na rozjezd podnikání, nákup materiálu, pořízení webových stránek, propagaci a další nutné výdaje. „Naším cílem je motivovat uprchlíky, kteří na Ukrajině podnikali či mají nějaký nápad jak se u nás sami o sebe postarat, mají vyřízené všechny náležitosti a plánují nějakou dobu zůstat v našem regionu. Zkrátka podpořit ty, kteří nechtějí jen čekat na to, co dostanou na dávkách, ale něco si vydělat vlastní aktivitou a pak to české společnosti ve formě daní a nabídek zboží a služeb vrátit zpět. Pro úplnost ještě zmíním, že dotace na rozjezd podnikání uprchlíků byla jen jednou součástí krajské pomoci, neméně důležité bylo i poradenství, protože podnikat zde bude samozřejmě mnohem více lidí, než bylo žadatelů o finance a ti lidé se museli zorientovat v jiném státě s jinými pravidly a zákony,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. (MiV) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek