Kůrovcový kalamitní štáb pokračuje

Region - 04. 02. 2021
Kůrovcový kalamitní štáb pokračuje

 

PARDUBICKO – Kůrovcový kalamitní štáb Pardubického kraje bude pokračovat v činnosti i v letošním roce. Rozhodli o tom krajští radní.

Přestože se situace s šířením kůrovce zlepšila a podle odborníků by škody v tomto roce neměly být tak závažné, je nutné s komplikacemi způsobenými zmíněným škůdcem i nadále počítat. Právě z toho důvodu bude pokračovat v činnosti třináctičlenný kůrovcový štáb. Jeho členy jsou odborníci z řad zástupců majitelů lesů, drobných vlastníků lesů, orgánů státní správy lesů, dřevozpracujícího průmyslu, dopravců a Českého hydrometeorologického ústavu.

„Skutečnost, že nám v posledních měsících výrazně pomohlo počasí a dostatek vláhy, neznamená, že můžeme zůstat zcela v klidu. Problém nezmizel. Naopak, musíme být i nadále připraveni reagovat na vývoj situace. Proto jsme navrhli, aby kůrovcový štáb v činnosti pokračoval,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Hlavním úkolem štábu je bránit dalším negativním dopadům kůrovcové kalamity. S tím souvisí i řešení vodního režimu v krajině nebo doprava dříví a jeho zpracování. I v letošním roce kraj finančně podpoří malé vlastníky lesů.

„Stále je ještě potřeba likvidovat škody z minulého roku a zároveň zajistit včas odvoz nově napadeného dřeva z lesa. Právě drobní vlastníci jsou ti, kteří potřebují naši pomoc, aby nečekali a dokázali dostat z lesa dřevo co nejrychleji, i když situace na trhu je pro ně složitá. Jejich žádosti o dotace přijímáme do 30. září,“ doplnil Miroslav Krčil.

Přes zpomalení kalamity největší škody způsobuje kůrovec na Moravskotřebovsku, Svitavsku a v okolí Seče. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se pravděpodobně nenaplní původní predikce šíření kůrovce na území kraje. „Přestože situace v našem kraji není kritická, zaměřujeme se hlavně na těžbu napadeného dřeva, abychom udrželi lesy v pořádku,“ sdělil hejtman. (zun) Foto: INTERNET

 

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku