Kůrovcový kalamitní štáb pokračuje

Region - 04. 02. 2021
Kůrovcový kalamitní štáb pokračuje

 

PARDUBICKO – Kůrovcový kalamitní štáb Pardubického kraje bude pokračovat v činnosti i v letošním roce. Rozhodli o tom krajští radní.

Přestože se situace s šířením kůrovce zlepšila a podle odborníků by škody v tomto roce neměly být tak závažné, je nutné s komplikacemi způsobenými zmíněným škůdcem i nadále počítat. Právě z toho důvodu bude pokračovat v činnosti třináctičlenný kůrovcový štáb. Jeho členy jsou odborníci z řad zástupců majitelů lesů, drobných vlastníků lesů, orgánů státní správy lesů, dřevozpracujícího průmyslu, dopravců a Českého hydrometeorologického ústavu.

„Skutečnost, že nám v posledních měsících výrazně pomohlo počasí a dostatek vláhy, neznamená, že můžeme zůstat zcela v klidu. Problém nezmizel. Naopak, musíme být i nadále připraveni reagovat na vývoj situace. Proto jsme navrhli, aby kůrovcový štáb v činnosti pokračoval,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Hlavním úkolem štábu je bránit dalším negativním dopadům kůrovcové kalamity. S tím souvisí i řešení vodního režimu v krajině nebo doprava dříví a jeho zpracování. I v letošním roce kraj finančně podpoří malé vlastníky lesů.

„Stále je ještě potřeba likvidovat škody z minulého roku a zároveň zajistit včas odvoz nově napadeného dřeva z lesa. Právě drobní vlastníci jsou ti, kteří potřebují naši pomoc, aby nečekali a dokázali dostat z lesa dřevo co nejrychleji, i když situace na trhu je pro ně složitá. Jejich žádosti o dotace přijímáme do 30. září,“ doplnil Miroslav Krčil.

Přes zpomalení kalamity největší škody způsobuje kůrovec na Moravskotřebovsku, Svitavsku a v okolí Seče. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se pravděpodobně nenaplní původní predikce šíření kůrovce na území kraje. „Přestože situace v našem kraji není kritická, zaměřujeme se hlavně na těžbu napadeného dřeva, abychom udrželi lesy v pořádku,“ sdělil hejtman. (zun) Foto: INTERNET

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek