Z Kašparova sálu do Pernerovy ulice

Region - 04. 11. 2022
Z Kašparova sálu do Pernerovy ulice

PARDUBICE - Od 2. března funguje v sále Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje Krajské asistenční centrum na pomoc Ukrajině (KACPU). Od středy 16. listopadu vyřeší zájemci všechny potřebné administrativní úkony na nové adrese. KACPU se v rámci Pardubic přesune do Pernerovy ulice 168. Provozní doba centra zůstane i po přesunu zachována. Ke 2.11. odbavilo centrum 20 050 žadatelů.

 

„Dlouhodobě debatujeme se složkami IZS a Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra o přestěhování KACPU mimo budovu krajského úřadu tak, aby byl jeho provoz i nadále zachován. Vytipovali jsme v průběhu času několik možných míst, z nichž se jako nejvhodnější nakonec ukázalo to poslední. Jedná se o kanceláře, které se nacházejí v 5. patře budovy v Pernerově ulici 168, kde již nyní Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra sídlí a vyřizuje agendu pobytu cizinců. V těchto prostorách budou i nadále poskytovány všechny služby pro příchozí žadatele z Ukrajiny, a to včetně poskytování dočasné ochrany či zajišťování dočasného ubytování a zdravotního pojištění,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Sál Jana Kašpara, který je největším multifunkčním sálem na krajském úřadě sloužil v minulosti jako velkokapacitní očkovací centrum a od 2. března také jako centrum pro pomoc příchozím uprchlíkům před válkou z Ukrajiny. Těch centrem k 2. listopadu prošlo 20 050. „V původním režimu jsme měli centrum otevřené 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Počet zaregistrovaných dosahoval v prvních týdnech až 800 osob denně, což je z dnešního pohledu nepředstavitelný nápor na všechny pracovníky, ale i na samotný prostor. S postupným poklesem zájmu jsme pak několikrát upravovali provozní dobu až na stávající stav, tedy tři dny v týdnu. Nyní kromě nově příchozích osob, kterých je denně přibližně 50 přicházejí především lidé s různými dotazy, které se týkají například prodloužení pobytu nebo změny ubytování a nápor již není takový. Navíc chceme sál Jana Kašpara opět otevřít pro kulturní akce, odborné besedy, přednášky a semináře,“ vysvětlil hejtman Netolický.

 

Vzhledem k nutnosti přestěhovat potřebnou techniku a připravit nové prostory bude posledním otevíracím dnem KACPU v sále Jana Kašpara středa 9. listopadu. Následně se v nových prostorách v Pernerově ulici 168 otevře ve středu 16. listopadu.

 

Připravovaný režim KACPU:

      Středa 9. 11. – sál Jana Kašpara, Krajský úřad Pardubického kraje

      Pátek 11. 11. – zavřeno

Pondělí 14. 11. – zavřeno

      Středa 16. 11. – Pernerova 168, Pardubice – 5. patro nad pracovištěm OAMP

 (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ    

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek