Starostové připomínkují jízdní řády

Region - 07. 11. 2022
Starostové připomínkují jízdní řády

PARDUBICKO - V prosinci začnou autobusy v Pardubickém kraji jezdit podle nových jízdních řádů. Ty jsou v současné době hotové a starostové mohou posílat své připomínky. V příštím roce by se do systému dopravní obslužnosti měly zapojit i poptávkové autobusy.

 

Návrhy jízdních řádů byly starostům zaslány minulý čtvrtek. „Starostové se mohou vyjádřit do 11. listopadu. Počet spojů se nemění a nejsou v nich žádné zásadní změny, a pokud ke změnám došlo, stalo se tak na vyžádání obcí,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

 

Dopravci neavizují žádné problémy, které by měly vést k poklesu výkonů autobusových spojů. Kraj počítá s tím, že už v příštím roce by se v některých oblastech měly začít objevovat takzvané poptávkové autobusy. V současné době se řeší způsob financování a také oblasti, kde by mohly jezdit. Jedná se například o trasu mezi Prosečí a Litomyšlí, Českou Třebovou a Litomyšlí nebo Ústím nad Orlicí a Sloupnicí.

 

Poptávkové autobusy jsou menší než klasické autobusy, a tudíž mají i menší spotřebu. Navíc reagují na aktuální zájem cestujících a nemusejí tak nutně objíždět celou trasu. Což znamená nejen úsporu, ale také zajištění autobusové dopravy v místech, kde se ekonomicky výrazně nevyplatí provozovat klasickou linkovou autobusovou dopravu. Cestující si je mohou objednat přes internetovou aplikaci. „Předpokládám, že k jejich nasazení dojde v první polovině příštího roku,“ dodal Kortyš. (MiV) Foto: cs.wikipedia.org

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek