Milé sobotní zastavení

Region - 01. 12. 2022
Milé sobotní zastavení

PARDUBICE - Vánočně vyzdobený zámek, vůně tradičních dobrot, tvořivé dílny pro velké a malé a pohádky pro nejmenší – to slibují Sladké Vánoce na pardubickém zámku. Tradiční akce Východočeského muzea v Pardubicích zaplní v sobotu 3. prosince od 10 do 17 hodin zámecké nádvoří, Kaňkův, přednáškový a společenský sál. Vstup je zdarma.

 

„Sladké Vánoce jsou příležitostí pro milé zastavení se v předvánočním shonu, nákup drobných dárků a dekorací, vychutnání si vánoční atmosféry i kvalitních dobrot nebo svařených nápojů. V tvůrčích dílnách si každý může vlastnoručně vyrobit malou radost nebo dárek,“ těší se ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

Děti si vyzkouší malování skleněných ozdob, tvoření ozdob z korálků, výrobu svícnů z jablek, zdobení perníčků a různé vánoční zvyklosti. Řemeslníci předvedou drátování stromů života, pletení košíků a ošatek a výrobu vánočních dekorací z býlí a chvojí. Prodejci chystají tradiční i netradiční regionální produkty – kávu z lokální pražírny, uzenářské výrobky, ručně vyráběné pralinky, víno ze Železných hor, sýry z koliby, svařené nápoje nebo horkou čokoládu.

 

Vánoční pohádky brněnského Divadla Koráb se budou hrát ve Společenském sále – od 10:30 hodin Betlém aneb Putování za hvězdou a od 14:30 hodin Princezna s dlouhým nosem. „Vánoční pohádka Betlém aneb Putování za hvězdou je adaptací klasického biblického příběhu o hvězdě zvěstující příchod Mesiáše. Poněkud netradiční zpracování vánočního příběhu ale ctí vážnost a hloubku námětu i jednotlivé prvky původního příběhu. Zazní i známé koledy, a tak se publikum může kdykoliv přidat,“ zve organizátorka akce Marie Kantová z Východočeského muzea. Vstupenky se prodávají na webu muzea www.vcm.cz/akce/sladke-vanoce-2022 nebo v zámecké pokladně.

 

Po celý advent ozdobí exteriér zámku fotokoutky z historických vánočních pohlednic a zimních fotografií. Stezka parkánem nazvaná Šťastné a chundelaté! slibuje hádanky a úkoly, při kterých děti zjistí, jak tráví vánoční svátky zvířátka. Samy pak mohou vlastní ozdobou ozdobit druhý vánoční strom na malém nádvoří. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek