Tečka za ZDRAVOhrátkami

Region - 09. 12. 2022
Tečka za ZDRAVOhrátkami

PARDUBICE – V České republice chybí v současné době kolem 1300 zdravotních sester, zhruba stovku z nich by potřebovala také zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji. Potenciální zájemce motivují ke studiu tohoto oboru ZDRAVOhrátky, jejichž poslední letošní akci hostila Střední zdravotnická kola Pardubice.

 

Ve středu 7. prosince si do ní našlo cestu 77 vybraných žáků devátých tříd z jedenácti základních škol. Čekalo je zde například seznámení se zásadami první pomoci a resuscitace, poznávání lidských orgánů, péče o zdravý úsměv, prevence před onemocněním AIDS a spousta dalších zajímavých aktivit.

Pardubické ZDRAVOhrátky se kvůli covidové pandemii znovu konaly po tříleté přestávce. Opět je však provoněla adventní atmosféra a ozdobily rozsvícené vánoční stromečky. K výjimečné atmosféře přispěly také slavnostní oděvy studentek třetího ročníku, které převzaly roli průvodců jednotlivých skupin. Účastníci akce postupně nahlédli do základů nejen oboru praktická sestra, ale také zdravotnické lyceum a ošetřovatel/ka, které tato škola vyučuje jako jediná v Pardubickém kraji.

 

Zdravotnictví je profese, která je hodně spojena se srdíčkem. Nemůže v ní však pracovat každý, protože je to náročná péče o lidi, ať už se jedná o práci zdravotních sester, záchranářů nebo v sociální činnosti. Po dvou letech covidu a nyní i války na Ukrajině si asi každý uvědomí, jak křehké je zdraví. Za to, že uvažujete o studiu na této škole a chcete pomáhat druhým, vám děkuji,“ uvedla při slavnostním zahájení Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana a radní Pardubického kraje.

 

Společně s ní přišli pozdravit školáky také další hosté – radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss, či proděkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Jan Pospíchal.

 

Pro účastníky ZDRAVOhrátek připravili organizátoři šest speciálních stanovišť, která jim všestranně představila zdravotnickou i ošetřovatelskou profesi. Vše o zubech a ústní hygieně se dozvěděli na pracovišti Zdravý úsměv, Život s HIV/AIDS je seznámil s úskalími této smrtelné nemoci i účinnou prevencí a v rámci První pomoci si vyzkoušeli intenzivní resuscitaci. Human body se zaměřilo na poznávání a pojmenování lidských orgánů v angličtině, stanoviště Vidím, že nevidím odhalilo poruchy zraku a představilo žákům věčnou temnotu, zatímco Nástrahy stáří demonstrovaly všechny průvodní znaky, s nimiž se musejí vyrovnat senioři.

 

Na všech pracovištích se představili v rolích výborných demonstrátorů studenti zdravotnické školy. Velice dobře komunikovali a svým mladším kolegům ochotně vysvětlovali veškerá úskalí jednotlivých činností. Zejména pracoviště Nástrahy stáří a Vidím, že nevidím zavedla žáky základních škol do světa, který dosud nepoznali. Navléknout nit a přišít knoflík s nasazenými rukavicemi nebo vyplnit dotazník s brýlemi na očích silně omezujícími výhled představovaly náročné úkoly. Další poučný úkol takto handicapovaných školáků spočíval v tom vyhledat autobusové spojení, nastoupit do autobusu, v němž je nikdo nepustí sednout, a udržet se při ´divoké´ jízdě madel,“ popsal některé z činností Vladimír Zemánek, manažer projektu ZDRAVOhrátky.

 

V tradičních soutěžích o krabice plné vanilkových muffin zvítězili v odborných aktivitách žáci spojeného družstva ZŠ Komenského z Holic a ZŠ Opatovice nad Labem, ve vědomostním kvízu Hej Ty, víš to?! zvítězily společně NOE – Křesťanská ZŠ Pardubice a ZŠ Chvaletice. (zr) Foto: (zr)

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku