Kraj: podáno 12,5 tisíc vakcín

Region - 09. 02. 2021
Kraj: podáno 12,5 tisíc vakcín

 

PRAHA / PARDUBICE - Na tradiční úterní videokonferenci s ministrem zdravotnictví Janem Blatným a předsedou vlády Andrejem Babišem řešili hejtmani kromě aktuálního stavu očkování a dodávek vakcín také plány na návrat posledních ročníků středních škol.  

„V tuto chvíli máme v kraji proočkováno celkem 12 471 dávek. Téměř pět tisíc jich šlo ke zdravotníkům v nemocnicích a do zdravotnické záchranné služby a 2 200 do ambulantního sektoru, což je de facto stoprocentní proočkovanost u těch, kteří nám projevili zájem být očkováni, a jejich zdravotní stav to umožňoval. Zároveň máme 4 600 očkovaných nad 80 let a toto číslo stále narůstá v návaznosti na dodávkách vakcín,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že celkem bylo podle prezentovaných dat naočkováno v celé České republice necelých 400 tisíc osob, z toho přibližně třetina druhou dávkou. „Pan premiér nás informoval, že celorepublikově chybí v kategorii nad 80 let očkovat přibližně 200 tisíc osob. K tomu by mělo podle jeho slov dojít od 1. března k otevření centrálního rezervačního systému pro další věkovou skupinu, a to nad 70 let, což je přibližně 1,1 milionu osob. Stejně jako v prvním případě je však nutné druhým dechem dodat, že čekací době budou opět navázány na dodávky vakcín. Zároveň si musíme při dodávkách vakcín uvědomit, jak je tato věková skupina v krajích zastoupena a podle toho se musí rozdělovat vakcíny. Jinak budou velké nepoměry v proočkovanosti,“ řekl hejtman s tím, že při rozdělování vakcín by mohlo být zohledněno také kritérium čekajících ve frontě či aktuální epidemická situace v daném kraji.

Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové zatím kraj očkuje vakcínami Pfizer a Moderna. „Prozatím nemáme přesnou informaci o tom, kdy by měla do našeho kraje dorazit vakcína AstraZeneca, jelikož ve čtvrtek by měl být vybrán celostátní distributor. Již včera však byly tyto vakcíny zavezeny do tří krajů, což opět způsobuje nerovnosti a především vyvolává dotazy občanů, proč náš kraj nic neobdržel. S očkováním souvisí také stále diskutované zapojení praktických lékařů a jejich navázání na centrální systém. Ani dnes nám nebylo sděleno, jakým způsobem a za jakých podmínek se budou moci praktičtí lékaři do procesu očkování zapojit. Přitom spolupráci s nimi očekáváme už od 1. března,“ řekla náměstkyně Matoušková, která připomněla, že kraj má i v tuto chvíli nastavené vyšší očkovací kapacity, než činí dodávky vakcín do kraje.

 

V Pardubickém kraji v tuto chvíli funguje pět vakcinačních center, a to přímo v budově krajského úřadu v Pardubicích, dále pak v nemocnicích v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí a v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách. „Další vakcinační centra pro druhé čtvrtletí připravujeme v nemocnicích následné péče a dalších zdravotnických zařízeních Pardubického kraje,“ uvedla Michaela Matoušková. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku prostory očkovacího centra v budově Krajského úřadu v Pardubicích)

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno