Patrik Čermák, oblíbený vyučující

Region - 13. 12. 2022
Patrik Čermák, oblíbený vyučující

PRAHA / PARDUBICE - Pedagog Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Patrik Čermák získal cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole. Převzal ji včera v budově Senátu ČR společně s dalšími 17 osobnostmi, které se zasloužily v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu.

 

Tato cena se uděluje zaměstnancům vysokých škol za vynikající vzdělávací činnost nebo za významnou inovaci ve vzdělávací činnosti během posledních tří let. Cílem ceny je upozornit na význam a důležitost kvalitní vzdělávací činnosti na vysokých školách, ocenit vynikající práci vysokoškolských učitelů a vyzdvihnout příklady dobré praxe a významných inovací v této oblasti.

 

Ing. Bc. Patrik Čermák, Ph.D. (31) je absolventem Univerzity Pardubice, kde vystudoval Materiálové inženýrství na Fakultě chemicko-technologické (FChT), a také Filosofii na Fakultě filozofické. Nyní pracuje na Ústavu aplikované fyziky a matematiky FChT a vede laboratoře z fyziky. Na cenu ho navrhl jeden ze studentů. „Stal se jedním z nejoblíbenějších vyučujících. Hlavní náplní jeho pedagogického působení je vedení laboratoří z fyziky. Zde se významnou měrou zasadil o inovaci laboratorních úloh, návodů k nim a celkového přístupu k výuce. Studenti si dokonce po dvou semestrech vyžádali pokračování předmětu,“ uvedl student v nominaci.

 

Své nadšení pro vědu a výuku akademik demonstruje na univerzitních popularizačních akcích jako jsou například Noc vědců nebo Vědecko-technický jarmark, ale také na profilu sociální sítě Instagram. Jako student Patrik Čermák organizoval oblíbenou celorepublikovou konferenci Vědění mladým, a také diskusní večery Kavárna Universitas. V posledních dvou letech byl dr. Čermák zapojen také do programu Yoda Mentorship, organizoval soutěž Na den vědcem pořádanou americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) nebo sloužil jako online porotce v největší mezinárodní přehlídce vědeckých a technických prací mladých talentů v USA (Regeneron ISEF).

 

Jsem velmi rád, že můžeme touto cestou ocenit vynikající studenty a vzdělávací i výzkumnou činnost akademických pracovníků a vyzdvihnout výjimečné, motivované a talentované osobnosti z našeho vysokoškolského i vědecko-výzkumného prostředí. Tato země a její budoucnost závisí především na kreativitě a motivaci, na schopnosti vytvářet přidanou hodnotu a na ochotě přinášet svému poslání oběti. Bez jedinců vašich kvalit by naše společnost v globální konkurenci obstála pouze stěží," řekl na slavnostním ceremoniálu ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš. (MaM) Foto: J. VLASÁK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek