Mráz přináší komplikace

Region - 15. 12. 2022
Mráz přináší komplikace

PARDUBICKO - Mráz udeřil v regionu a způsobil hned několik komplikací. K mimořádné události došlo v úterý 13. prosince ve večerních hodinách na koridoru Českých drah v České Třebové, kde byl zastaven provoz z důvodu pádu elektrického vedení společnosti ČEZ na trakční vedení na koridoru a následně na koleje. Provoz na trati byl zastaven. Po opravě byla zprovozněna jedna kolej a místo hasiči předali hasičům Správy železnic.


K požáru do Valů v okrese Pardubice mířily čtyři jednotky požární ochrany. V úterý 13. prosince ve 22.38 hodin zde došlo k požáru přístavku u restaurace. Plameny zachvátily i střechu. Velkou komplikací při likvidaci tohoto požáru byl silný mráz. „Ve voze nám teploměr ukazoval minus jedenáct stupňů Celsia,“ říká velitel zásahu Martin Dařbuján ze stanice Přelouč. „Zamrzaly hadice, solí jsme museli zasypávat hydrant. Výtlaky na cisterně zamrzaly,“ uvedl.


Hasiči museli prohledat vnitřek přístavby, kde se měla nacházet tlaková nádoba i kanystr s hořlavou kapalinou. Nalezeny a následně vyneseny byly dvě tlakové propanbutanové lahve. Přístavba byla spojena s restaurací, kterou museli hasiči ochlazovat, aby se plameny nerozšířily. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 23.20 hodin. Do ranních hodin zůstala na dohlídku jednotka dobrovolných hasičů z Choltic.


Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu, a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí.


Po celé dopoledne byl na místě vyšetřovatel hasičů, který zjišťoval, co požár způsobilo. „Nájemník topil v kamínkách briketami. Protože byla velká zima, nechal otevřená dvířka kamen a z nich vypadly jiskry na nepořádek, který byl poblíž kamen,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Aleš Janda. Škoda je předběžně vyčíslena na 3 miliony korun a uchránit se podařilo majetek ve výši 10 milionů korun. (VH) Foto: HZS PaK (Na snímku požár ve Valech)

Mohlo by vás zajímat:

Úřad práce povede Jana Urbánková

Úřad práce povede Jana Urbánková

Nová ředitelka předtím šéfovala pobočkám přední české banky

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům