V kraji téměř 14 tisíc vakcín

Region - 11. 02. 2021
V kraji téměř 14 tisíc vakcín

 

PARDUBICE - Ke svému pravidelnému jednání se ve čtvrtek sešla krajská očkovací skupina. Na území kraje bylo k 10. únoru podáno 13 767 vakcinačních dávek, kde postupně nabíhá očkování druhou vakcinační dávkou od společnosti Pfizer. V nejbližších dnech by měla do kraje dorazit vakcína od společnosti AstraZeneca.

Včera jsme obdrželi avizovaná tři plata vakcín od společnosti Pfizer, která máme nyní připravena k očkování v našich očkovacích centrech. K nim bychom příští týden měli dostat další čtyři plata. Co se týká dodávek od společnosti Moderna, tak zde očekáváme závoz až v týdnu od 22. února,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Domluvili jsme se, že vedle dávek do očkovacích míst uvolníme 1722 dávek do oblasti sociálních služeb, abychom urychlili očkování v pobytových zařízeních. Využijeme je tam, kde mají svého lékaře a případně jsme připraveni vytvořit také mobilní vakcinační tým, abychom mohli očkovat i tam, kde není lékař k dispozici,“ sdělil hejtman.

Podle náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové má Pardubický kraj avizovanou dodávku také třetího typu schválené vakcíny od společnosti AstraZeneca. „V tuto chvíli víme, že bychom měli v příštím týdnu obdržet 1100 dávek, které nabídneme v první řadě pečujícím terénním pracovníkům a dalšímu personálu,“ řekla náměstkyně hejtmana. Situaci komplikuje chování lidí, kteří jsou zaregistrovaní v systému, avšak k očkování se nedostaví. „Není jich mnoho, ale pro očkovací místa to znamená z hodiny na hodinu řešit náhradníky pro očkování tak, aby nedošlo ke znehodnocení vakcíny. Děkuji všem, kteří obvolávají a zajišťují tyto náhradníky, protože díky nim nedochází v našem kraji ke znehodnocení vakcín. Mezi těmi, které obvoláváme jako náhradníky, jsou například lékaři či obslužný personál nemocnic a zdravotnických zařízení,“ doplnila náměstkyně hejtmana. (DoB) Foto: INTERNET

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek