O lázeňském městě

Region - 09. 01. 2023
O lázeňském městě

LÁZNĚ BOHDANEČ - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou města Josefem Štěpanovským a místostarostkou Terezou Novotnou. Zajímal se především o plány nově zvolené samosprávy, mezi které patří sloučení obou stupňů základní školy do jednoho areálu. Řeč byla také o výrazném uklidnění dopravy v lázeňském městě po převodu silnice I/36 na kraj a zamezení vjezdu kamionů. To by mohlo být ještě podpořené vybudováním kruhového objezdu v Semtíně na křižovatce směr Lázně Bohdaneč a Černá u Bohdanče.

 

„Převedení původní silnice I/36 na silnici II. třídy do majetku kraje bylo jedinou možností, jak Lázním Bohdaneč ulehčit od tranzitní kamionové dopravy. Ta jednoznačně patří na dálnici a po otevření dvou úseků dálnice D35 až do Ostrova se nyní zátěž posunula více na východ našeho kraje. V Bohdanči tak bylo možné zamezit vjezdu kamionů, avšak bohužel dochází k tomu, že někteří řidiči se snaží zákaz porušovat a volí alternativní trasy přes menší obce v okolí. Nyní proto řešíme možnost vybudování kruhového objezdu v Semtíně na křižovatce směrem na Lázně Bohdaneč a Černou u Bohdanče s tím, že by mohl být zákaz vjezdu kamionů protažen až na tuto úroveň. Samotná křižovatka je nyní velmi nebezpečná a nepřehledná,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Toho starosta Štěpanovský informoval o plánovaných investicích lázeňského města. „Největší investiční akcí, kterou nyní připravujeme a intenzivně řešíme je sloučení obou stupňů naší základní školy do jednoho areálu. Chtěli bychom vybudovat přístavbu pro první stupeň, aby děti nemusely docházet do tělocvičny, na oběd a do družiny a vše bylo na jednom místě. Vítám proto pomoc pana hejtmana s identifikací potenciálních vhodných dotačních titulů, a to jak z národních, tak evropských zdrojů,“ sdělil starosta Štěpanovský. (DoB) Ilustrační foto: kultura.cz (Na snímku budova základní školy ve městě)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek