Plán nemocnice zohledňuje covid

Region - 11. 02. 2021
Plán nemocnice zohledňuje covid

 

PARDUBICE - Rada Pardubického kraje v pozici jediného akcionáře společnosti Nemocnice Pardubického kraje rozhodovala o finančním plánu na rok 2021 a jednala o plánu investic. Představený finanční plán byl schválen s deficitem 30 milionů korun. Investice dosahují cca 900 milionů.

Složitý rok 2020 se samozřejmě ekonomicky podepsal i na ekonomiku krajských nemocnic, ty budou v důsledku covidu poprvé od svého sloučení hospodařit s plánovaným deficitem 30 milionů korun. Nejvyšší položku v rozpočtu budou jako v předchozích letech tvořit personální náklady. „Zdravotnictví je oblast, která se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálních kapacit. A pro zajištění dostupné zdravotní péče je nezbytné nabídnout zdravotníkům jak adekvátní ohodnocení, tak podmínky. Investice do zdravotnictví tedy rozhodně musejí pokračovat. Po zkušenostech s covidem vnímáme, že jednou z oblastí, kam určitě nasměrovat pozornost, je rozvoj informačních technologií,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

S tím počítá i Plán investic Nemocnice Pardubického kraje na rok 2021, který nemocnice představila a valná hromada jej vzala na vědomí. „Nemocnice v tuto chvíli počítají s tím, že v příštím roce proinvestují částku ve výši necelých 889 milionů korun. Kromě IT systémů investiční plán zahrnuje například rekonstrukci spalovny a kuchyně či s dostavbou nové psychiatrie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Mezi nejvýznamnější investice do zdravotnictví na území kraje patří oba centrální urgentní příjmy a nový pavilon psychiatrie. „Investiční podíl nemocnic na těchto důležitých stavbách je v oblasti vybavení, a to včetně přístrojového. V případě pavilonu psychiatrie jde o stavbu, jejímž investorem je nemocnice sama, náklady tak neseme jak za stavební část, tak za vybavení. Samozřejmě se snažíme využívat veškerých dotačních příležitostí včetně integrovaného regionálního operačního programu či programu REACT EU. Na některé projekty máme v tuto chvíli již dotace přislíbené a další postupně připravujeme,“ sdělil generální ředitel a předseda představenstva Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Na vědomí vzala Rada Pardubického kraje rovněž Plán interních auditů společnosti, včetně auditu veřejných zakázek. „Od něj očekávám zejména zhodnocení dosavadního stavu a návrhy na efektivní zlepšení procesů jejich zadávání, aby se stávalo pouze výjimečně, že budou výběrová řízení opakována,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana. (DoB)

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života