Součást prestižního týmu

Region - 24. 01. 2023
Součást prestižního týmu

PARDUBICE - Vědci z osmi evropských zemí a různých oborů se spojí na výzkumu nových typů senzorů. Součástí projektu jsou také výzkumníci z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Inovativní senzory mají zlepšit monitoring kvality vody v kontextu Zelené dohody pro Evropu (Green Deal).

 

Během čtyř let by vědci měli vyvinout fotonické a elektrochemické senzory, které budou umět detekovat například mikroplasty, organické látky, podíl minerálních látek nebo těžké kovy a určit další fyzikálně-chemické parametry vody.

 

Na projektu se podílejí vědci z Francie, Německa, Velké Británie, Španělska, Belgie, Finska, Polska a České republiky. Na výzkum získali z evropského programu Horizon 4,7 miliónu eur.

 

„Je velkým úspěchem být součástí tohoto prestižního a ambiciózního projektu. Cenná je zejména spolupráce se špičkovými vědci z různých oborů v rámci celé Evropy a možnost podílet se na špičkové inovativní technologii. Pardubická skupina se v rámci konsorcia bude zabývat zejména vývojem modulu pro střední infračervenou oblast spektra,“ uvedl profesor Petr Němec, děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, který je zároveň šéfem vědeckého týmu.

 

Multidisciplinární projekt využívá odborných znalostí zejména v oblasti materiálových věd, ale i mikrofluidiky nebo zpracování dat. Výsledkem bádání budou čtyři nové senzorové moduly založené na vzájemně se doplňujících fotonických a elektrochemických technologiích. Ty vědci otestují a spojí do modulárního systému, který dokáže monitorovat široký rozsah parametrů s větší přesností než existující řešení. Navíc nabídne uživatelsky přívětivý provoz, univerzálnost i spolehlivost, což bude na závěr testováno v reálných podmínkách.

 

Nová technologie ve svých důsledcích pomůže zabránit znečišťování vody a zlepší její úpravu. To vše v souladu s akčním plánem Evropské unie směřujícímu k nulovému znečištění ovzduší, vody a půdy, který je součástí Zelené dohody pro Evropu. (MaM)  Foto: M. REINBERK (Na snímku profesor Petr Němec)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek