Musí to udělat citlivě

Region - 25. 01. 2023
Musí to udělat citlivě

PARDUBICE - Zatímco rekonstrukce budovy Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je stavebně hotová, konečná podoba čelní stěny spojená obloukem se silem se po desítkách let „vyloupne“ až po odstranění trafostanice. Radní Pardubického kraje tento týden vybrali dodavatele bouracích a rekonstrukčních prací.

 

U jižní strany objektu mlýna byl historicky menší domek s původní technologií vodní turbíny sloužící pro pohon mlýna. S postupným rozšiřováním mlýnské výroby byl pohon vodou nahrazen elektrickým pohonem, pro který byla zřízena trafostanice v místě původního domku. Ta byla v šedesátých letech minulého století zásadně rozšířena a přestavěna.

 

„S ohledem na architektonické záměry a s přihlédnutím k historické hodnotě objektu mlýna je nutné starou trafostanici odstranit. Pro zásobování objektu mlýnů elektrickou energií už vyrostla nová trafostanice v zadní části areálu. Teď musíme počkat na přepojení od ČEZu. K tomu by mělo dojít koncem března a potom už se vybraná firma může pustit do bourání,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Musí to ovšem udělat velmi citlivě, aby co nejméně poškodila čelní fasádu hlavní budovy. Nikdo přesně neví, v jakém je stavu, a čím méně ji poškodí, tím více si ušetří práci při renovaci. K té bude patřit i oprava dláždění parteru na místě trafostanice, které by mělo navázat na nové vydláždění celého dvora. To zajišťuje Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových mimo jiné s příspěvkem Pardubického kraje.“ (zun) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek