Alternativní cestou

Region - 21. 03. 2023
Alternativní cestou

PARDUBICKO - Ještě tři měsíce mají obce s více než třemi tisíci obyvateli čas na podání žádostí o krajskou dotaci na podporu bikesharingu, tedy sdílení kol a elektrokol mezi uživateli. Pardubický kraj nabízí obcím uhrazení nákladů na prvních 15 minut jízdy, kterou mohou mít občané zcela zdarma. Žádosti lze podávat do 30. června.

 

„Nadužívání individuální automobilové dopravy je problémem nejen velkých měst, ale i těch středně velkých. Často je problém s parkováním, příjezdy do centra, ale samozřejmě řešíme také znečištění ovzduší. Proto jsme se rozhodli, že připravíme dotační titul, který má motivovat obce k zavádění sdílené mobility za podmínek, které budou pro občany zajímavou alternativou ke standardním formám dopravy na kratší vzdálenosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

„Výše dotace činí 10 až 350 tisíc korun v závislosti na projektu, maximálně se jedná o 50 procent z celkové částky. O naši podporu mohou žádat obce se třemi tisíci a více obyvateli a finance lze použít pouze na úhradu nákladů spojených s provozem prvních patnácti minut sdílených kol a elektrokol. Tuto čtvrthodinu by neplatil občan, ale Pardubický kraj. Chceme tak podpořit udržitelnou mobilitu v obcích a nabídnout alternativy k cestování autem. Celkem máme vyčleněné milion korun a jsme zvědaví, jaký bude zájem radnic o tuto novinku,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

 

Dotační program na podporu sdílení kol není jediným, kterým se Pardubický kraj snaží v oblasti dopravy radnicím pomáhat. Do konce ledna bylo možné podávat žádosti do programů na výstavbu cyklostezek a cyklotras, stejně tak se mohly obce pokusit získat finanční příspěvek na vybavení dětských dopravních hřišť. „Žádostí na dětská dopravní hřiště máme celkem sedm, jedná se o projekty se spoluúčastí kraje v celkové výši 800 tisíc korun. Na výstavbu cyklostezek a cyklotras se sešlo 11 žádostí a na tento účel máme připravených 3,5 milionu. Podané žádosti musíme posoudit v zastupitelstvu a rozhodnout, koho podpoříme,“ popsal zájem radnic o další možné zdroje spolufinancování náměstek Kortyš.

 

Více informací k dotačnímu programu najdete na https://www.pardubickykraj.cz/dotacni-programy-probihajici-v-oblasti-dopravy-a-bezpecnosti-silnicniho-provozu-/118542/

 

(MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury