Když je co nabídnout

Region - 24. 03. 2023
Když je co nabídnout

PARDUBICKO - Jasným vítězem letošního ročníku výzkumu Město pro byznys se v Pardubickém kraji stalo statutární město Pardubice. Na druhé příčce se v kraji umístila Česká Třebová a na třetí Hlinsko. Srovnávací výzkum, jehož výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí, zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

 

Pardubice nabízejí kvalitní podnikatelské prostředí

 

Statutární město Pardubice zaznamenává nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele a nové podnikatele může přilákat výbornou dopravní dostupností. Město myslí na elektromobilitu, alespoň o tom svědčí nejvyšší počet dobíjecích stanic pro elektromobily, ale také jejich velmi vysoké množství v přepočtu na počet zde sídlících firem. Bytová výstavba se dobře rozvíjí, což dokládá v rámci Pardubického kraje vůbec nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel, tak i nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu ku meziroční změně počtu obyvatel. Pardubice mají rovněž nejvyšší podíl dotací na celkových příjmech. Jako velmi kvalitní z pohledu podnikatele byly vyhodnoceny webové stránky města, které nabízejí v přehledné formě vše potřebné, co podnikatelé potřebují pro komunikaci s veřejnou správou, ale také řadu dalších užitečných informací a odkazů.


„Pardubice nabízí pro podnikatele skvělé zázemí a také velmi vstřícný úřad, což podnikatelé ocení. Struktura města, vzdělanost obyvatel a další tvoří pro podnikatele základ, protože lidé, kterým se zde dobře žije i dobře pracují. Zejména o oblasti stavebnictví se podnikatelé mohou těšit na celou řadu projektů, které město připravuje. Aktuálně nás čeká novostavba mostu přes Labe, což bude významná stavba. Dokončuje se zde celá řada dalších projektů, jako jsou dopravní terminály. Chceme stavět novou základní školu, na tom se bude moci podílet celá řada podnikatelských subjektů. Dále jde o rekonstrukci mateřské školy a různé rekonstrukce městského majetku, bude toho opravdu hodně,“ říká primátor Pardubic Jan Nadrchal.

 

Česká Třebová zabodovala v testu elektronické komunikace, v Hlinsku se investuje

 

Stříbrná Česká Třebová se může pochlubit v rámci regionu velmi vysokým počtem firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu k celkovému množství podnikatelských subjektů. Ve městě je při srovnání s ostatními městy v kraji dostatečné množství volných pracovních sil, což může přitáhnout nové potenciální zaměstnavatele. Radnice vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti vzdělávání a kultury. Zaznamenává rovněž velmi nízké náklady na dluhovou službu. Česká Třebová dopadla v rámci kraje nejlépe v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a rychlost odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy. Na třetí příčce skončilo Hlinsko, které má nejvyšší počet živnostníků v přepočtu na obyvatele. Ve městě je nižší průměrná mzda, což je lákadlem pro firmy, které uvažují například o umístění svého podnikání. V rámci regionu zaznamenává Hlinsko vůbec nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích města. Zaznamenává rovněž nejvyšší skóring úředních hodin, tedy dobu, během níž si podnikatelé, ale nejen oni, mohou vyřídit vše potřebné.

 

Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

 

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR. (zr) Foto: zr (Na snímku uprostřed pardubický primátor Jan Nadrchal)

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury