Vítané peníze

Region - 28. 03. 2023
Vítané peníze

PARDUBICE - Radní Pardubického kraje projednali návrhy některých kulturních dotací. Po covidovém období, kdy byly dotace utlumeny, protože se mnoho akcí vůbec nekonalo, se opět dostávají na předcházející úroveň a v některých případech i mírně rostou.

 

Navýšili jsme příspěvek pro regionální působení Východočeského divadla a Komorní filharmonie na z 8,5 milionu na 9,35 milionu korun. Další profesionální hudební soubor Barroco sempre giovane dostane na činnost příspěvek 600 tisíc korun,“ uvedl náměstek pro kulturu Pardubického kraje Roman Línek.

 

V rámci individuálních dotací podpořil kraj také opravu a střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Cílem projektu je změnit dočasné zastřešení tohoto památkově chráněného objektu na trvalé, které bude dlouhodobě splňovat zpřísněná statická kritéria podle aktuálně platných norem. Dojde tak k zamezení dalšího znehodnocování historicky cenného sakrálního objektu a eliminaci bezpečnostních rizik pro návštěvníky.  „Kostel je sice těsně za hranicemi kraje, ale je s námi velmi těsně propojen.  Díky celoroční návštěvnosti této památky mohou být financovány a provozovány chráněné dílny pro klienty sociálních služeb, denní stacionář a speciální základní škola pro děti s mentálním a kombinovaným postižením. Veškeré tyto aktivity zasahují i do našeho kraje, chráněné dílny jsou provozovány např. v Králíkách či Žamberku. Celkové náklady na opravu střechy jsou vyčísleny na necelých 20 milionů korun, z toho Královéhradecký kraj poskytl 7 milionů a náš kraj na základě návrhu Rady Pardubického kraje by poskytl 1,5 milionu,“ vysvětlil Roman Línek. Konečné slovo budou mít ještě krajští zastupitelé. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek