Vítané peníze

Region - 28. 03. 2023
Vítané peníze

PARDUBICE - Radní Pardubického kraje projednali návrhy některých kulturních dotací. Po covidovém období, kdy byly dotace utlumeny, protože se mnoho akcí vůbec nekonalo, se opět dostávají na předcházející úroveň a v některých případech i mírně rostou.

 

Navýšili jsme příspěvek pro regionální působení Východočeského divadla a Komorní filharmonie na z 8,5 milionu na 9,35 milionu korun. Další profesionální hudební soubor Barroco sempre giovane dostane na činnost příspěvek 600 tisíc korun,“ uvedl náměstek pro kulturu Pardubického kraje Roman Línek.

 

V rámci individuálních dotací podpořil kraj také opravu a střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově. Cílem projektu je změnit dočasné zastřešení tohoto památkově chráněného objektu na trvalé, které bude dlouhodobě splňovat zpřísněná statická kritéria podle aktuálně platných norem. Dojde tak k zamezení dalšího znehodnocování historicky cenného sakrálního objektu a eliminaci bezpečnostních rizik pro návštěvníky.  „Kostel je sice těsně za hranicemi kraje, ale je s námi velmi těsně propojen.  Díky celoroční návštěvnosti této památky mohou být financovány a provozovány chráněné dílny pro klienty sociálních služeb, denní stacionář a speciální základní škola pro děti s mentálním a kombinovaným postižením. Veškeré tyto aktivity zasahují i do našeho kraje, chráněné dílny jsou provozovány např. v Králíkách či Žamberku. Celkové náklady na opravu střechy jsou vyčísleny na necelých 20 milionů korun, z toho Královéhradecký kraj poskytl 7 milionů a náš kraj na základě návrhu Rady Pardubického kraje by poskytl 1,5 milionu,“ vysvětlil Roman Línek. Konečné slovo budou mít ještě krajští zastupitelé. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života