Klub úspěšně funguje

Region - 28. 03. 2023
Klub úspěšně funguje

PARDUBICE - Univerzita Pardubice získala Cenu Domu zahraniční spolupráce (DZS) za rok 2022 v kategorii Flexibilita a inovace. Držitelem ceny se stala díky iniciativě UPCE Healthcare Club. Tato aktivita, do které se aktivně zapojují vysokoškoláci z Fakulty zdravotnických studií, poskytuje včasnou zdravotnickou pomoc a poradenství zahraničním studentům a zaměstnancům.



UPCE Healthcare Club už více než dva roky pomáhá cizincům na UPCE najít vhodného lékaře, poskytuje rady v případě mimořádných událostí i pro prevenci, a také základní psychologické a sociální poradenství.



Největší přínos má Healthcare Club pro naše zahraniční kolegy a studenty. Pomáhá jim s orientací v cizím prostředí a v jim neznámém zdravotnickém systému, ale nabízí i rady a asistenci. Tím jednoznačně zvyšuje kvalitu života během pobytu na Univerzitě Pardubice a v České republice,“ říká prorektorka pro vnější vztahy Univerzity Pardubice Petra Bajerová.



Roli průvodců zahraničního kolegy v systému české zdravotní péče převzali studenti Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. V případě potřeby překládají lékaři obtíže cizinců, poskytují jim základní péči (např. měření fyziologických funkcí, ošetření drobných poranění) nebo je doprovázejí do lékárny. Studenti vyhodnotí, jakou lékařskou specializaci zahraniční kolegové potřebují, a také jim pomáhají v prevenci úrazů a infekčních onemocnění.



Healthcare Club má významný přínos pro naše studenty, kteří poskytují podporu zahraničním kolegům v cizí řeči. Rozvíjejí si nejen svoje odborné zdravotnické znalosti a dovednosti, ale také svoje jazykové dovednosti. Zkušenost s péčí o pacienta jiné kultury je navíc připravuje na obdobné situace v jejich budoucí profesi,“ uvedl proděkan pro internacionalizaci a rozvoj Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Jan Pospíchal.



Prakticky klub funguje tak, že zahraniční studenti nebo akademici z Univerzity Pardubice, kteří chtějí požádat o pomoc, nejprve kontaktují koordinátorku. Ta vyhodnotí, zda jejich situace vyžaduje návštěvu lékaře, nebo bude stačit konzultace s lékařem po telefonu. V případě, že je nutné navštívit lékařskou ordinaci, domluví pro ně termín a zajistí i doprovod. Studenti Fakulty zdravotnických studií doprovázejí klienty při návštěvě u praktických lékařů nebo v nemocniční ambulanci. Asistují rovněž u různých typů prohlídek a na nejrůznějších odděleních, jako je například zubní, alergologie, gynekologie, kožní nebo je doprovází i na rehabilitaci. (LeČ) Foto: ARCHIV FZS

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek