Místo Německa Semtín

Region - 18. 02. 2021
Místo Německa Semtín

 

PARDUBICE - V pondělí policisté opět řešili situaci, při které řidič v nákladovém prostoru kamionu našel 8 cizinců.

„Od začátku roku 2021 je to už sedmý kamion, který zastavil na území našeho kraje, a po otevření nákladového prostoru z něj vystoupili, nebo se v koutě krčili lidé,“ sdělila policejní mluvčí Eva Maturová.

„Situace kolem nákazy Covid-19 úkony spočívající ve ztotožnění cizinců do jisté míry komplikuje. Všichni se musí podrobit testovaní, do doby, než známe výsledek, je nutné dodržet přísné hygienické podmínky i počítat s rizikem přenosu nákazy. Jeden z osmi v pondělí zajištěných cizinců měl výsledek testu pozitivní s podezřením na takzvanou britskou mutaci, v karanténě musí samozřejmě zůstat všichni cestující,“ informovala mluvčí.  

Pondělní případ vyšel najevo v pardubické části Semtín. Ani jeden z cizinců neutíkal, nikdo nekladl odpor, všichni do jisté míry spolupracovali, problém spočíval v určení věku čtyř z nich. Jelikož neměli platné doklady a někteří tvrdili, že jsou mladší 18 let, došlo na odborné zkoumání věku. „Výsledek těchto posudků ukázal, že dítětem je pouze jeden z nich. Dnes, ve čtvrtek, probíhají poslední úkony týkající se tří osob, pět cizinců je už umístěno v záchytném zařízení v Bělé Jezové, eskorta dalších dvou s největší pravděpodobností proběhne do stejného zařízení. Jde-li o dítě mladší 18 let, o jeho další cestě rozhodne po rozhodnutí soudů orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ přibližuje Maturová.

Pokud sečteme nečekané pasažéry z všech sedmi zjištěných kamionů, odbor cizinecké policie pardubického krajského ředitelství řešil 38 migrantů převážně z Afghánistánu, téměř všichni byli evidovaní jako žadatelé o azyl v Rumunsku a všichni uvedli, že cílovou zemí mělo být Německo, nebo Francie. (zr) Ilustrační foto: PČR

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek