Přípravy na očkování pedagogů

Region - 18. 02. 2021
Přípravy na očkování pedagogů

 

PARDUBICKO - Zaměstnanci škol a školských zařízení spadají do kategorie I-B, na kterou by měla přijít řada v další fázi očkování. Registrace by se na základě odhadů Ministerstva zdravotnictví mohla otevřít od 1. března. V současné době Pardubický kraj mapuje počty pedagogů a všech dalších zaměstnanců škol, kterých se očkování týká, a zjišťuje předběžný zájem o vakcinaci. 

Do všech škol kraj distribuoval dotazníky. Začátkem příštího týdne už by tak měl mít jasnější představu o tom, jak velký zájem o očkování mezi učiteli a dalšími pracovníky je. „Podle prvních dotazníků, které se nám vrací, to zatím vypadá na dvoutřetinový zájem. V Pardubickém kraji je ve všech školách a školských zařízení zhruba 15 tisíc zaměstnanců, budeme-li tedy předjímat, je tu přibližně 10 tisíc potenciálních zájemců o očkování,“ informoval vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss.

„Ačkoliv je příběh vakcinace v České republice předmětem vášnivých debat, tak jsem rád, že se nezapomnělo na školství. S plným respektem jsme přistupovali k vyšší prioritizaci ve prospěch zdravotnictví a sociálních služeb. A samozřejmě i lidsky chápu upřednostnění nejohroženějších věkových skupin. Jestliže se má však školství někdy vrátit do normálního stavu, musí být jeho zaměstnancům co nejdříve očkování umožněno. Vzhledem k vysokému počtu osob a zatím omezenému počtu vakcín hledáme i v rámci školství vnitřní prioritní skupiny,“ upřesnil radní pro školství Josef Kozel. 

V rámci očkovací strategie do prioritních skupin patří zaměstnanci mateřských škol, speciálních a speciálně pedagogických center, diagnostických ústavů, dětských domovů a výchovných ústavů. Tato zařízení jsou totiž i v době pandemie stále otevřená. Strategie původně počítala s vakcinací pouze u pedagogických pracovníků, při návratu všech lidí do škol by to však nebylo dostačující. Kromě učitelů se tak budou moci k očkování registrovat například vychovatelé, kuchařky nebo školníci. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek