Další jubileum na univerzitě

Region - 18. 05. 2023
Další jubileum na univerzitě

PARDUBICE - Fakulta elektrotechniky a informatiky (FEI) slaví tento měsíc 15 let od vzniku. Nejmladší fakulta Univerzity Pardubice vznikla v roce 2008, ale má za sebou dynamický vývoj, který začal hned v prvním roce nového tisíciletí. Právě před 22 lety byl na univerzitě akreditován první studijní program Informační technologie, který fakulta vyučuje dodnes. Na fakultě v centru Pardubic studuje více než šest stovek vysokoškoláků.

 

„Naše fakulta spolupracuje s řadou firem a výuku propojuje s praxí. Naši studenti mohou už při studiu získat mezinárodně uznávané certifikované zkoušky, s nimiž snadno prorazí na trhu práce,“ říká děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Zdeněk Němec.

 

Historicky první studijní program Informační technologie odstartoval v roce 2002 vznik Ústavu informatiky Univerzity Pardubice, který se o rok později rozšířil o druhý bakalářský studijní program Elektrotechnika a informatika s oborem Komunikační a mikroprocesorová technika. Poté získal ústav nový název - Ústav elektrotechniky a informatiky. V roce 2007 byly akreditovány navazující magisterské studijní programy Elektrotechnika a informatika se studijním oborem Komunikační a řídicí technologie a Informační technologie. Akreditací bakalářského studijního programu Elektrotechnika a informatika se rozšířila i o další studijní obor Řízení procesů. V lednu 2008 vznikla z ústavu nová fakulta Univerzity Pardubice, Fakulta elektrotechniky a informatiky. V únoru 2009 obdržela fakulta akreditaci doktorského studijního programu Elektrotechnika a informatika s oborem Informační, komunikační a řídicí technologie. Navazujícího magisterského oboru se roku 2011 dočkal také obor Řízení procesů.

 

V současné době fakulta nabízí osm studijních programů v bakalářském, navazujícím magisterském a doktorském stupni. Fakulta elektrotechniky a informatiky vychovává špičkové specialisty v oblasti elektrotechniky, elektroniky, komunikačních, informačních a řídicích technologií. Do praxe vysílá kvalifikované programátory, analytiky, správce sítí a databází, specialisty na vývoj informačních a komunikačních systémů, aplikací řídicí techniky nebo experty na radary a radiokomunikační techniku. 

 

FEI spolupracuje s řadou průmyslových podniků a výzkumných institucí při řešení projektů vědy a výzkumu, špičkoví odborníci z průmyslu a výzkumu se zapojují do výuky odborných předmětů přímo na fakultě. Studenti mohou ve vybraných průmyslových podnicích absolvovat stáž, která vede ke konkrétnímu zadání bakalářské nebo diplomové práce studenta nebo k nabídce práce.

 

Přihlášky na fakultu lze stále podávat do 31. května 2023. (MaM) Foto: ARCHIV UPCE

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek