Rokytno v kleštích staveb

Region - 19. 05. 2023
Rokytno v kleštích staveb

ROKYTNO - Kvůli dopravní situaci v obci se sešel náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš se starostkou Petrou Vrbatovou. Společně probírali nejenom probíhající stavbu obchvatu obce a nutnou rekonstrukci silnice II/298, ale i chování řidičů, kteří ohrožují chodce.

 

„V Rokytně momentálně realizujeme dvě významné investice, které je nutné dělat současně. První je výstavba obchvatu obce, tedy přeložka silnice II/298, která bude sloužit jako spojka s dálnicí D35 a komunikací I/35. Práce tam začaly v září 2022 a projekt za odhadovaných 207 milionů korun bez daně bychom měli dle smlouvy dokončit v létě 2024. Jedná se o čtyři kilometry silnice, na kterých se staví dva mosty a tři křižovatky. Je to velice důležitý projekt, obci to přinese odklon tranzitu mimo zástavbu, čímž se výrazně zklidní doprava. Pro řidiče to zase bude znamenat snazší a rychlejší napojení na D35 díky mimoúrovňové křižovatce,“ představuje stavbu obchvatu Rokytna náměstek Kortyš a přibližuje i druhý souběžný projekt, který momentálně komplikuje průjezdnost obcí: „Zároveň silničáři dělají na nutné rekonstrukci úseku silnice II/298 od napojení na obchvat po křižovatku na Chvojenec, který musí být logicky hotový zároveň se stavbou obchvatu. Zde se začalo letos v březnu a rekonstrukce by měla být hotová do konce listopadu letošního roku. Kromě výměny vrstev vozovky a obrub počítáme s vybudováním nové dešťové kanalizace. Práce budou stát 33 milionů korun bez daně. Na výstavbu obchvatu i rekonstrukci silnice máme zajištěné financování od Státního fondu dopravní infrastruktury. Obec souběžně staví chodníky a spolupodílí se 30 procenty z rozpočtu na stavbu nové dešťové kanalizace.“

 

Ve hře je dočasné snížení rychlosti, poničené silnice opraví kraj za přispění státu

 

Kvůli stavbě došlo k řadě uzavírek, které ovlivňují život obyvatel Rokytna. Navíc se přidávají problémy s řidiči odjinud. „Po místních a účelových komunikacích jezdí nejenom lidé, kteří u nás bydlí, ale i jiní. Někteří mají vystavené povolení od obce, další si jezdí, kudy se jim zachce. Komunikace v okolí jsou poškozené stavební technikou, proto jsem iniciovala jednání s náměstkem Kortyšem, abychom si řekli, co je možné se současným stavem dělat a zda nás Pardubický kraj podpoří. Chápeme, že stavba obchvatu i rekonstrukce přinesou dočasné komplikace, ale situace v některých úsecích začíná být nebezpečná a obec nemůže hradit opravy ze svého rozpočtu,“ uvedla starostka Rokytna Petra Vrbatová.

 

Možných řešení nastalé situace je hned několik. Kromě opravy poničených úseků, a to i za přispění státu, obec mimo jiné navrhuje dočasné snížení rychlosti kvůli obavám obyvatel o bezpečnost. Pardubický kraj přislíbil pomoc s realizací těchto opatření. „Chtěl bych nejprve poděkovat občanům Rokytna za jejich konstruktivní přístup, již několik let jsou při přípravách velice vstřícní a všichni, a oni nejvíc, se těšíme, až stavba konečně skončí. Silnici III/29819 na trase Dolní Ředice - Drahoš – Chvojenec je takzvanou návozovou trasou, tedy komunikací, kterou poškozuje technika kvůli výstavbě dálnice D35. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá se zahájením opravy ještě letos, stát by měla zhruba 72 milionů korun bez daně, které poskytne ŘSD, dalších 20 milionů uhradí Pardubický kraj. Stejně tak se s ŘSD snažíme vykomunikovat fakt, že řidiči si zkracují cestu i mimo oficiální objízdné trasy. Podle našeho názoru by se stát měl podílet také na opravách místních a účelových komunikací v Rokytně, kde kvůli výstavbě dálnice dochází k jejich poškozování. V tomto případě navrhnu kolegům z Rady Pardubického kraje, že bychom měli jako samospráva rovněž přispět. Takže připomínky občanů bereme vážně a snažíme se udělat, co je v našich silách. Co se úpravy rychlosti týče, to je věcí policie, pokud obec požádá o snížení rychlosti v některých úsecích, samozřejmě tuto žádost podpoříme a paní starostce Vrbatové děkuji za iniciativu,“ sdělil k návrhu možných opatření náměstek Kortyš.

 

Obec Rokytno podle posledních informací hodlá na základě schůzky podat žádost o snížení rychlosti na komunikacích, které nyní slouží jako objízdná trasa. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek