Línek: Zachovat objem financí

Region - 30. 05. 2023
Línek: Zachovat objem financí

BRUSEL - V uplynulém týdnu se uskutečnilo plenární zasedání Evropského výboru regionů. Zúčastnili se ho také členové, kteří reprezentují české a moravské regiony a města včetně předsedy české delegace, náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka.

 

„Velkou pozornost jsme tentokrát věnovali lepší připravenosti na různé krizové situace a na posílení odolnosti evropských regionů a měst v této oblasti. Projednávání se zúčastnil i evropský komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič ze Slovinska. Všichni měli v paměti nedávné povodně v severní Itálii nebo loňský požár v Česko-saském Švýcarsku. Unie musí mít lepší systémy předvídání katastrof, účinného varování, přípravy i reakce, a to včetně okamžité pomoci při řešení také ze sousedících států. S otázkami bezpečnosti ale souvisí také současná závislost Evropanů na dodávkách některých nezbytných výrobků či služeb z Asie. To se musí změnit,“ uvedl Roman Línek.

 

Rozsáhlá diskuze byla také nad přezkumem víceletého rozdělování evropských dotací. Současný finanční rámec vznikl v době před epidemií covidu, válkou na Ukrajině a zvyšujícími se náklady na energie. Kvůli tomu se v mnoha zemích zpozdily různé projekty a také poklesly veřejné investice. Je tedy otázkou, zda jsou reálné termíny dosažení některých celoevropských cílů a co může pomoci zlepšit situaci. 

 

Roman Línek se zúčastnil také schůzky s předsedy delegací všech zastoupených států a také se setkal s českou velvyslankyní při Evropské unii Editou Hrdou: „Na všech těchto úrovních jsme se shodli, že uděláme vše pro to, aby objem finančních prostředků na rozvoj měst a regionů byl i v období po roce 2027 obdobný jako nyní. Jsou to pro nás prostředky, které jdou na dopravní, sociální nebo zdravotní infrastrukturu a tudíž jsou pro nás opravdu velmi důležité.“ 

 

Zástupci Evropského výboru regionů se setkali také se španělským velvyslancem při Evropské unii Marcosem A. Alonsem, který představil priority nadcházejícího španělského předsednictví v Evropské radě. Je to především politika soudržnosti, která vyrovnává úroveň regionů, ale Španělé také kladou důraz na venkovský život a zastavení vylidňování obcí. (zun) Foto: Pk (Na snímku členové české delegace s velvyslankyní Editou Hrdou)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek