Přednáška prvotřídního chemika

Region - 20. 06. 2023
Přednáška prvotřídního chemika

PARDUBICE - Univerzita přivítá už tuto středu nositele Nobelovy ceny. Na pozvání děkana Fakulty chemicko-technologické Petra Němce vystoupí v univerzitní aule se svou přednáškou Steps towards complex matter: Chemistry! francouzský chemik Jean-Marie Lehn.

 

Jean-Marie Lehn je inovátorem v oblasti organické chemie. Nobelovu cenu za chemii získal v roce 1987 společně s D. J. Cramem a Ch. J. Pedersenem za objev syntetických makrocyklických látek se selektivními vlastnostmi pro vazbu iontů a molekul.

 

„Je nám ctí přivítat na Univerzitě Pardubice vědce světového formátu, kterým profesor Lehn bezesporu je. Věřím, že jeho návštěva bude inspirací zejména pro naše mladé vědce, akademiky i studenty,“ říká děkan Petr Němec.

 

Třiaosmdesátiletý Jean-Marie Lehn se narodil ve francouzském městečku Rosheim. Vystudoval Univerzitu ve Štrasburku a získal tam i doktorát. Po ročním pobytu na Harvardu, kde se mimo jiné podílel na syntéze vitamínu B12, se vrátil učit do Štrasburku. Ve své vědecké práci se zaměřil nejprve na fyzikální vlastnosti molekul a později svými syntézami a studiem intermolekulárních interakcí definoval nový typ tzv. supramolekulární chemie, která vede k vývoji nových materiálů, například senzorů. Zajímá se také o filozofii a celou profesní kariéru také o hudbu, hraje na varhany. Od roku 1980 je Lehn profesorem na Collège de France. Kromě Nobelovy ceny je profesor Lehn nositelem mnoha dalších vyznamenání a ocenění. 

 

Přednáška se koná ve středu 21.6. mezi 11. a 12.15 hodinou v Aule Univerzity Pardubice, Studentská 519. Bude uvedena v anglickém jazyce a je veřejně přístupná. Vstup zdarma. (MaM) Foto: J. VLASÁK

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování