Zemědělci žijí stále v nejistotě

Region - 15. 08. 2023
Zemědělci žijí stále v nejistotě

OSTŘETÍN - Jedním ze zemědělských podniků, které radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Pardubického kraje Miroslav Krčil v posledních týdnech navštívil, je také Zemědělská společnost Ostřetín. Nejenom že v tomto zemědělském podniku dokázali udržet živočišnou výrobu, ale zároveň se mohou pochlubit i úspěchy v dojivosti.



V Ostřetíně totiž chovají krávy, které vykazují dlouhodobě nejlepší dojivost v celé České republice. Jde o holštýnské plemeno, které má v podniku letitou tradici. V rámci setkání s vedením se radní Krčil zajímal také o aktuální situaci v oboru mimo jiné v souvislosti s vládním konsolidačním balíčkem.

 

Čeští zemědělci stále žijí ve velké nejistotě a nevědí, jaký konkrétní dopad na jejich obor bude mít připravovaný vládní konsolidační balíček. Panují velké obavy, že se sníží ještě více konkurenceschopnost českého zemědělství, a to především v porovnání s okolními zeměmi, jako je například Polsko. Zároveň by nejen v Ostřetíně přivítali snížení byrokracie, která je nejen v zemědělství velká a stále narůstá,“ uvedl radní Miroslav Krčil, který s vedením podniku hovořil také o propojenosti středního zemědělského školství s praktickou výchovou přímo v podnicích.

 

 

Řeč byla také o biodiverzitě, zachování rozmanitosti a dopadu na životní prostředí při hospodaření v zemědělských podnicích. „Panuje plná shoda na tom, že základem pro uchování biodiverzity je živočišná výroba, která je tou nejjednodušší a zároveň nejefektivnější cestou, jak biodiverzitu v české přírodě uchovat,“ sdělil Krčil.

 

 

Ten s ředitelem podniku Jindřichem Hemrem mluvil také o vývoji cen potravin. „V případě Zemědělské společnosti Ostřetín se jedná především o výkupní cenu mléka. Ta nastoupila deflační křivku, takže nelze hovořit o tom, že by za zdražování českých potravin mohli čeští zemědělci,“ řekl Krčil.

 

 

Ostřetínská zemědělská společnost hospodaří na zhruba 1350 hektarech a v posledních letech investovala nemalé prostředky do welfare zvířat, což se jednoznačně pozitivním způsobem projevuje na produkci. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování