Opeřenci se vrátili do přírody

Region - 17. 08. 2023
Opeřenci se vrátili do přírody

KUNĚTICKÁ HORA – Na louce pod státním hradem se v úterý 15. srpna uskutečnilo vypouštění ptáků ošetřených v Záchranné stanici Pasíčka.

 

„Z rukou radního Pardubického kraje Miroslava Krčila a tiskové mluvčí společnosti ČEZ Šárky Lapáčkové Beránkové dostala svobodu skupina především dravců a sov. Tito jedinci patřili mezi 1300 zvířat, která potřebovala hospitalizaci v naší záchranné stanici v průběhu prvního pololetí letošního roku,“ informoval vedoucí zařízení pro záchranu zvěře Josef Cach.

 

„Skupinu tvořily poštolky, káně, puštík, kalousi a kavky, jsou to druhy, které se k nám z oblasti Pardubicka běžně dostávají. V tomto případě se jednalo o mladé ptáky, kteří museli „dorůst“ u nás ve stanici, ta jim byla náhradním domovem. Za pobytem u nás stály různé důvody, nejčastější příčinou bylo zničené hnízdo či vypadnutí z nedostupného místa,“ popsal podrobněji.

 

Mláďata ptáků lze navracet do původních hnízd, neboť na rozdíl od savců mají špatně vyvinutý čich a dotek člověka tak není překážkou. „Než se naši svěřenci dostali na svobodu, museli využít léčebných komorových a rozletových voliér a v některých případech i adoptivních rodičů. Některé trvale handicapované jedince ve stanici totiž využíváme jako náhradní rodiče pro naše mladé pacienty. Ti je přijmou za své, nakrmí, vychovají a bezpochyby se spolu lépe domluví než s námi,“ dodal Josef Cach.

 

Úterní akce pod Kunětickou horou se zúčastnila i skupina příznivců Záchranné stanice Pasíčka a jejich ratolesti. „Samozřejmě nesměli při vypouštění chybět naši dobrovolníci dopravci, ti nám pomáhají s odchytem a dopravou raněných zvířat ze svého okolí k nám do stanice. Za jejich pomoc jsme velmi vděčni. Pokud máte zájem i vy stát dobrovolníkem stačí se zaregistrovat na našich webových stránkách www.pasicka.cz,“ vyzývá vedoucí stanice.

 

Pohled do budoucna

 

Josef Cach se při této příležitosti obrací na veřejnost s následujícím komuniké:

 

Protože počty živočichů, kteří potřebují naši pomoc přibývá a nám přestávají stačit kapacity našeho zařízení, byl zpracován projekt pod názvem „Modernizace Pasíčka 2022“, jehož hlavním cílem je rozšíření kapacity záchranné stanice. Gro projektu tvoří multifunkční objekt rehabilitačních voliér pro čápy, větší ptáky a střední savce. Bude zbudován z odolných a bezúdržbových materiálů s vodními plochami. Vytvoří nám tak podmínky pro rehabilitaci více druhů zvířat, jejichž druhové složení se v posledních letech rozrůstá. Dále bude pořízeno vybavení pro přímou péči a realizována opatření pro snížení nákladů provozu v podobě ostrovní fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla.

 

Realizace projektu bude ve výši 80% kryta z prostředků SFŽP v rámci Operačního programu životní prostředí. Jedná se o poslední možnost získání finančních prostředků ze zdrojů EU a byla by škoda ji nevyužít. Zbylých 20 % musíme dokrýt z vlastních prostředků. Požádali jsme tedy o pomoc partnery a sponzory. Mezi významné partnery, kteří nám s projektem pomáhají je právě Pardubický kraj a nadace ČEZ. Nyní připravujeme veřejnou sbírku, kterou odstartujeme v polovině září.

 

Chtěli bychom Vás proto již nyní poprosit o pomoc, neboť nám schází poslední milion korun. Přispívat nám můžete na účet č. 1140400369/0800 s variabilním symbolem 2501. Věříme, že společně s Vaší podporou dokážeme projekt úspěšně zrealizovat. (zr) Foto: (zr)

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování