Přijede řada specialistů

Region - 02. 09. 2023
Přijede řada specialistů

PRAHA/PARDUBICE – Největší konference pro vysokoškolský sektor v Česku - Digitální transformace univerzit, proběhne první týden v září na Univerzitě Pardubice. Druhý ročník akce, které se v úterý 5. a ve středu 6. září účastní rektoři českých vysokých škol i specialisté na IT, se zaměří na digitalizaci, ale také na související legislativu, online služby pro studenty nebo sdílení osvědčených postupů.



Digitalizace vysokých škol je klíčová. Představuje zcela zásadní krok, který zefektivní chod všech akademických institucí," říká Jakub Holubec, CEO dolphin consulting a zároveň jeden z řečníků konference. „V současné době spolupracujeme již se sedmi univerzitami. Na konferenci tak představíme úspěšné projekty, které jsme v posledních několika letech realizovali,“ dodává Jakub Holubec.



Digitální transformace není ryze technickým řešením. Dvoudenní konference se zaměří na dopady procesu transformace univerzit na orgány veřejné moci, probere legislativní požadavky, které mají univerzity naplňovat a také strategické řízení založené na datech. Během akce se účastníci dozvědí, co dalšího se v oblasti vysokého školství chystá a jak nahlížet na datovou analýzu i reporting tak, aby práce s daty přinášela co nejlepší výsledky.



Digitalizace nám umožňuje nejen efektivněji řídit procesy uvnitř univerzity a poskytovat lepší služby našim studentům, ale také nám pomáhá při řízení instituce na základě dat a informací, které máme k dispozici," říká Libor Čapek, rektor Univerzity Pardubice.



Jedním z nejzajímavějších využití business intelligence na univerzitách jsou odhady studijní neúspěšnosti. S pomocí analýzy historických dat a průběžného sběru informací lze identifikovat klíčové ukazatele, které jsou spojeny se sníženým akademickým výkonem. Využití business intelligence a analýzy sentimentu přináší univerzitám nové nástroje, jak lépe porozumět studentům a poskytnout jim kvalitnější vzdělání. „Díky těmto datům dokážeme včas aplikovat preventivní kroky, které sníží celkovou míru neúspěšnosti studentů či přerušení studia,“ vysvětluje Jiří Šafra z Univerzity Pardubice.



Školství dnes musí reagovat na řadu změn, ať už jsou to mobilní zařízení v rukách studentů, umělá inteligence měnící pohled na vzdělávání, zvýšené riziko kybernetických útoků či tlak státu na digitalizaci a řízení na základě dat. Jak ukazuje projekt Digitální univerzita, společnost Microsoft dlouhodobě podporuje univerzity svými moderními technologiemi či na nich postavenými řešeními svých partnerů a poskytuje tím studentům i pracovníkům univerzit nástroje k dosažení jejich plného potenciálu,“ uvedl Jiří Kadavý ze společnosti Microsoft ČR.



Cílem konference je vytvořit prostředí, které podpoří vznik digitální infrastruktury univerzit a ukáže, jak využít všechny benefity data-driven řízení,“ uzavírá Holubec z dolphin consulting. (zr - MaM) Foto: J. VLASÁK

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování