Před finále o Letním stadionu

Region - 01. 03. 2021
Před finále o Letním stadionu

 

PARDUBICE - Zastupitelé města budou na svém čtvrtečním zasedání (to by mělo proběhnout kombinovaným způsobem, což znamená, že část zastupitelů bude přítomna on-line) mimo jiné jednat také o rozpočtu spojeném s revitalizací letního stadionu v centru města. 

Ve výběrovém řízení na dodavatele stavby uspěla společnost PORR, a.s., které se podařilo splnit všechny podmínky vyhlášené soutěže. Za dobu 94 týdnů a v celkové hodnotě zhruba 314 milionů korun bez DPH by tak společnost v místě vedle hokejové arény měla postavit takový stadion, který bude splňovat podmínky Fotbalové asociace České republiky pro první fotbalovou ligu.

„Důležitým dnem byl pátek 26. února, kdy vypršela lhůta pro podání případných námitek ze strany účastníků výběrového řízení,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci primátor Martin Charvát. Zástupcům médií byly zároveň představeny vizualizace podoby budoucího fotbalového stánku, jenž naplňuje parametry UEFA 3, což znamená i garanci 4 600 míst k sezení. „Důležitým faktorem je nejen ekonomika řešení, jež nyní nabídla společnost PORR,“ zdůraznil Charvát, „ale i možnost dalšího rozvoje navrženého stadionu formou přístaveb tribun, a to v několika variantách, přičemž v budoucnu by se mohlo na novém stadionu počítat i s kapacitou vyšší než 8 000 diváků, což už by splňovalo podmínky UEFA 4, umožňující mezinárodní zápasy.“

Je potřeba uvést, že v pondělí předvedené vizualizace vyzněly například i pro dva přítomné zástupce Týdeníku Pernštejn velmi příjemně a daleko lépe než obrázky, které byly některým novinářům podsunuty v předchozích týdnech a které vyvolaly po jejich publikování zbytečné pochybnosti o kvalitě návrhu firmy PORR.

Na další důležitý aspekt související s rekonstrukcí letního stadionu upozornil novináře náměstek primátora Jakub Rychtecký. „Tréninkovou plochu, která je součástí areálu, budou moci využívat na rozcvičení i hokejisté a krasobruslaři, poslouží však významně také dětem ze základních škol Bratranců Veverkových a Štefánikova, které samy nedisponují podobným prostorem pro tělesnou výchovu žactva.“

Pokud jde o zahájení vlastní stavby, „kopnout do země“, respektive začít s demolicemi, lze prakticky ihned po podepsání smlouvy, uvedl v pondělí primátor Charvát. To je velmi důležité s ohledem na striktní požadavky Fotbalové asociace České republiky. V opačném případě totiž prvoligovému týmu FK Pardubice, v současné době umístěnému v horní polovině tabulky soutěže, hrozí administrativní vyloučení a výrazná finanční sankce, což by mohlo vést až k úplnému rozvratu či konci fotbalu v krajském městě. „Uvědomme si, že v Pardubicích je registrováno 1500 fotbalistů, nový stadion nechceme postavit pouze pro jediný klub,“ uvedl Jakub Rychtecký.             

Rozhodující slovo nyní budou mít zastupitelé města, kteří budou o finančních prostředcích na stavbu letního stadionu jednat tento čtvrtek 4. března. O slovo se jistě přihlásí i odpůrci rekonstrukce. Svá negativní stanoviska rozeslali v pondělí médiím například zástupci Strany zelených či TOP 09.  (ro) Foto: VIZUALIZACE POSKYTNUTÁ MĚSTEM PARDUBICE, vypracovala PORR, a.s.  

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života