TECHNOhrátky odstartovaly

Region - 10. 09. 2023
TECHNOhrátky odstartovaly

VYSOKÉ MÝTO – Stejně jako žáci a studenti si také TECHNOhrátky užily dlouhé letní prázdniny a hned po nich se vrátily do základních a středních odborných škol v Pardubickém kraji. Úvodní akce sedmidílné podzimní série letošního ročníku projektu na podporu studijní volby technických a odborných oborů se uskutečnila ve čtvrtek 7. září ve Střední škole stavební Vysoké Mýto.

 

V průběhu dosavadních deseti a půl let existence projektu se do něj aktivně zapojilo 16 477 žáků osmých a devátých tříd ze 122 základních škol.

 

Ve Stavební škole Vysoké Mýto se tento počet rozrostl o dalších zhruba 130 ´deváťáků´. Nebýt dvou covidových sezon, v nichž TECHNOhrátky musely předčasně ukončit svůj program, vykázala by statistika navíc téměř dva tisíce aktérů.

 

Jsem především rád, že TECHNOhrátky splňují to, co si od nich slibujeme – vyvolat zájem v základních školách u dětí, které se ucházejí o studium na středních školách. Je příznačné, že tento zájem o projekt nemizí, naopak zpětná vazba a ohlasy na projekt jsou stále velice pozitivní i z pohledu toho, jak jsou učitelé překvapeni kvalitativním posunem středního školství v Pardubickém kraji,“ říká Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.

 

Nenaučí, ale ukáží a poradí

 

TECHNOhrátky před startem podzimní série odprezentovaly během 129 speciálních akcí v šestadvaceti vybraných středních odborných školách v celém regionu 69 nejrůznějších oborů z oblasti strojírenství, elektrotechniky, stavebnictví, zemědělství, zahradnictví, gastronomie či služeb.

 

Těší nás, že jsme převážné většině účastníků dokázali poradit s výběrem jejich studijního zaměření. Děti během akcí odborným profesím a řemeslům samozřejmě nenaučíme, ale mohou si při nich ověřit, zda mají schopnosti pro práci rukama, a také si detailně prohlédnou zázemí a vybavení škol, své případné učitele i spolužáky,“ připomíná Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

 

Starosti s výběrem účastníků

 

 

Už dlouho před startem druhé části letošních TECHNOhrátek se ukázalo, že zájem žáků o účast bude na podzim znovu mimořádný. Ještě během měsíce června rozeslali organizátoři základním školám formuláře pro první tři zářijové zastávky projektu a odezva byla z jejich strany až nečekaná.

 

Na premiéru ve Stavební škole ve Vysokém Mýtě se nám zaregistrovalo přes 250 dětí z šestnácti škol, ale více než stovku jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout. V případě pardubické Potraviny byla poptávka ještě vyšší – zúčastnit se chtěly více než tři stovky školáků! Největší starosti nám tak momentálně dělá finální výběr účastníků a předpokládáme, že tato situace nastane také u ostatních středních škol, kam do konce roku ještě TECHNOhrátky zamíří. Bohužel, víc než 130 dětí do tří autobusů nedostaneme,“ poukazuje na trend posledních let Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

 

Vodařské puzzle, montáž potrubí a zdění zdi

 

Aktéři TECHNOhrátek se zapojili do připravených manuálních aktivit ve dvou školních areálech. V budově v Komenského ulici je čekalo komplexní seznámení se třemi základními specializacemi stavebnictví v maturitním studiu – dopravním, pozemním (architektura) a vodohospodářským. Navíc si zde vyzkoušeli i oblíbený geocaching. V nedávno zrekonstruovaném areálu v ulici Kpt. Poplera přišly na řadu také učební obory instalatér, truhlář, vodař a zedník. Právě unikátní obor vodař vyučuje škola jako jediná v České republice a společně s oborem zedník ho stipendijně podporuje Pardubický kraj.

 

Myslím, že jsme společně s vedením školy připravili pro žáky velice pestrou nabídku činností. Pracovali například s grafickým programem a skládat vodařské puzzle. Vyzkoušeli si montáž potrubí, zdění cihlové zdi nebo v truhlářské dílně práci se dřevem a ručním nářadím,“ přibližuje scénář Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

 

Další podzimní program TECHNOhrátek:

13. 9. OU Chroustovice

20. 9. SPŠ potravinářství a služeb Pardubice

4. 10. SŠ gastronomická a technická Žamberk

18. 10. Gymnázium a grafická střední odborná škola Přelouč

1. 11. SOU zemědělské Chvaletice

29. 11. ISŠ Moravská Třebová

 

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky. (VZ) Foto: VLADIMÍR ZEMÁNEK

 

Mohlo by vás zajímat:

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace