Nejlepší plán je žádný plán

Region - 12. 09. 2023
Nejlepší plán je žádný plán

SRCH - „Nejlepší plán je žádný plán“. Tak zní cestovatelské motto pardubického rodáka Martina Půlpána, který je v České knize rekordů zapsán jako první Čech, jenž sám po zemi projel celou Hedvábnou stezku z Istanbulu do Číny. A právě o tomto dobrodružství, které se dá zažít jen jednou za život, bude vyprávět ve čtvrtek 14. září od 17 hodin v penzionu Pluto.

 

Po stopách dávných karavan

 

S Martinem Půlpánem se můžete vydat po stopách dávných karavan, které mířily z Evropy do Číny. Dozvíte se spoustu zajímavých informací o historii jednotlivých zemí na Hedvábné stezce. Zjistíte řadu perliček o národech žijících v těch nejzapadlejších koutech světa. Dostanete mnoho tipů, jak tuto stezku zdolat bezpečně na vlastní pěst.

 

Ukazuje svět takový, jaký je

 

„Cestuji světem a ukazuji jej takový, jaký je. Ne takový, jaký si jej přejeme mít,“ zdůraznil Martin Půlpán, který prozatím navštívil 92 zemí světa a o svých cestovatelských toulkách píše na svém blogu s názvem Lost Czech Man.

„Již dávno mě nebaví výlety, kdy jsem měl každý den, hodinu i kilometr pečlivě naplánované. Baví mě se toulat světem a být ztracen v cizím městě nebo zemi a poznávat místní kulturu, lidi a zajímavá zákoutí. Není nic lepšího, než když odbočíte z turisticky hlavní cesty a objevíte nějaké zajímavé místo, kde jste sám a žijete tím daným okamžikem. Chci být ztracen, chci se toulat a chci poznávat oblasti, kam se jiní neodváží,“ podotkl Martin Půlpán.

 

Vtipné, ale i nebezpečné situace

 

„Přednáška je plná vtipných, ale i nebezpečných situací, překrásné architektury či divokých hor a rozpálených pouští,“ řekla Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP), která tuto akci pořádá společně s Místní akční skupinou (MAS) Regionu Kunětické hory v rámci projektu Komunita pro komunitu. „Jeho hlavním cílem je stmelovat rodiny, podporovat opomíjené skupiny obyvatel, aby si mohly užívat aktivního důstojného života ve společnosti a také zamezit odlivu lidí z venkova do měst,“ uvedl předseda MAS Regionu Kunětické hory Jozef Petrenec.

 

Akce, které mají přínos pro komunitu

 

„Chceme pořádat různé akce, semináře a přednášky, které by měly pro komunitu přínos a posilovat tak komunitní a rodinné vazby,“ upřesnila manažerka pro strategii komunitně vedeného místního rozvoje Kristýna Holečková. Projekt je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost plus. Má dva klíčové partnery. Těmi jsou spolek Zdraví a sportovní aktivity a Koalice nevládek Pardubicka (KONEP). (td)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek