Černý jestřáb nad Kunětickou horou

Region - 14. 09. 2023
Černý jestřáb nad Kunětickou horou

PARDUBICKO - Vrtulník UH-60A Black Hawk byl v úterý 12. září k vidění nad Kunětickou horou. Důvodem byl výcvik jednotek požární ochrany v Pardubickém kraji.

 

Jak informovala tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková, na území České republiky je v období od 15.července do 15. září zajišťována letecká hasičská služba nad rámec leteckých prostředků LS Policie ČR a prostředků soukromých provozovatelů. Letecká hasičská služba je zajištěna technikou UH-60A Black Hawk s bambivakem o objemu 3 000 litrů. Letecká technika je určena pro hašení lesních požárů v působnosti Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí. Dislokována je pak na letišti v Přerově a na letišti v Roudnici nad Labem.

 

Technika je předurčena i pro vyslání do zahraničí v rámci

Mechanismu civilní ochrany, jako modul leteckého hašení lesních požárů vrtulníky. V souvislosti s tímto se v úterý uskutečnil výcvik leteckého hašení na letišti v Kuněticích. Během výcviku byli hasiči seznámení se strojem Sikorsky UH-60A Black Hawk. Prakticky se nacvičovalo nasazení závěsného vaku na vrtulník a jeho plnění volným nořením z vodního zdroje. Nácvik byl určen pro profesionální jednotky, ale také pro dobrovolné jednotky hasičů.

 

„Požár v Českém Švýcarsku ukázal, že při leteckém zásahu je potřeba hasit alespoň za využití vaků s objemem 3 000 litrů,“ uzavírá mluvčí Horáková. (zr) Foto: HZS PaK

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování