Povodili po Pardubicích ministra

Region - 19. 09. 2023
Povodili po Pardubicích ministra

PARDUBICE - Na návštěvu do Pardubického kraje dorazil v pondělí ministr kultury Martin Baxa. Během svého pobytu si prohlédl mimo jiné Larischovu vilu či krajskou Gočárovu galerii. Během cesty jej doprovázeli také hejtman Martin Netolický s náměstkem pro oblast kultury Romanem Línkem.

 

Larischova vila je národní kulturní památkou pro svůj společensko-historický kontext, který je dán tím, že zde byli mimo jiné internovaní ležáčtí obyvatelé před jejich popravou. Místo má genius loci a z toho důvodu jej vnímáme jako jedno z nejdůležitějších míst z hlediska připomínky historie dvacátého století a období heydrichiády,“ vysvětlil důležitost Larischovy vily pro kraj hejtman Martin Netolický, který zároveň připomněl, jakým způsobem již kraj obnovu objektu podpořil. „Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme důležitost tohoto symbolického místa, tak jsme postupně obnovu podpořili částkou až ve výši 30 milionů korun. Nyní se dostáváme do další fáze, protože jsme společně s Československou obcí legionářskou připravili projekt do individuální výzvy v rámci evropských fondů a jeví se, že bude úspěšný. To znamená, že by vila mohla v kratším časovém úseku projít rekonstrukcí, kdy celková částka uznatelných výdajů na stavební část činí 79 milionů korun a z toho by 55 milionů mohlo jít právě z evropských fondů,“ řekl hejtman, který společně se správcem Larischovy vily Františkem Bobkem seznámil ministra kultury Martina Baxu s celým záměrem a dalšími plány legionářů z hlediska přípravy expozic a oživení celé lokality.

 

Po návštěvě Larischovy vily a nového památníku Zámeček, který prezentovalo město Pardubice, zavítal ministr kultury Martin Baxa do nové budovy Gočárovy galerie. Vzhledem k tomu, že se nebude moci zúčastnit slavnostního otevření Automatických mlýnů 29. září, mu náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek představil architektonickou koncepci obnovy celého areálu. „Spolu s ředitelkou Gočárovy galerie Klárou Zářeckou jsme ho poté seznámili s  fungováním krajské instituce v této netradiční stavbě a také s přípravou nových výstav. Pan ministr nešetřil slovy uznání nad zdařilou obnovou pro kulturní účely i výjimečnými sbírkami naší galerie, které se představí ve stálé expozici nazvané Transmise. Zaujala ho i 11metrová stěna, která jako jedna z mála v republice poskytne prostor pro speciální velkoformátová díla,“ uvedl Línek. „Stihli jsme také probrat naši zákonodárnou iniciativu k památkovému zákonu, kde požadujeme jasné záruky na ochranu archeologických nálezů na našem území. Pan ministr nás ubezpečil, že ministerstvem připravená novela, která by měla být v krátké době vládním návrhem, z iniciativy Pardubického kraje věcně vychází,“ dodal náměstek hejtmana.

 

Roman Línek spolu s předsedou poslaneckého podvýboru pro kulturu a ředitelem Komorní filharmonie Pardubice Pavlem Svobodou doprovodil ministra Martina Baxu také do dalších kulturních institucí v areálu Automatických mlýnů, do GAMPY – Galerie města Pardubic a do Sila Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových.  Závěr ministerské návštěvy patřil Domu hudby. Tam všichni tři jmenování pánové společně zahájili 55. koncertní sezónu Komorní filharmonie Pardubice programem Vivat Amadeus! (DoB) Foto: Pk (Snímek z Gočárovy galerie) 

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek