Povodili po Pardubicích ministra

Region - 19. 09. 2023
Povodili po Pardubicích ministra

PARDUBICE - Na návštěvu do Pardubického kraje dorazil v pondělí ministr kultury Martin Baxa. Během svého pobytu si prohlédl mimo jiné Larischovu vilu či krajskou Gočárovu galerii. Během cesty jej doprovázeli také hejtman Martin Netolický s náměstkem pro oblast kultury Romanem Línkem.

 

Larischova vila je národní kulturní památkou pro svůj společensko-historický kontext, který je dán tím, že zde byli mimo jiné internovaní ležáčtí obyvatelé před jejich popravou. Místo má genius loci a z toho důvodu jej vnímáme jako jedno z nejdůležitějších míst z hlediska připomínky historie dvacátého století a období heydrichiády,“ vysvětlil důležitost Larischovy vily pro kraj hejtman Martin Netolický, který zároveň připomněl, jakým způsobem již kraj obnovu objektu podpořil. „Vzhledem k tomu, že si uvědomujeme důležitost tohoto symbolického místa, tak jsme postupně obnovu podpořili částkou až ve výši 30 milionů korun. Nyní se dostáváme do další fáze, protože jsme společně s Československou obcí legionářskou připravili projekt do individuální výzvy v rámci evropských fondů a jeví se, že bude úspěšný. To znamená, že by vila mohla v kratším časovém úseku projít rekonstrukcí, kdy celková částka uznatelných výdajů na stavební část činí 79 milionů korun a z toho by 55 milionů mohlo jít právě z evropských fondů,“ řekl hejtman, který společně se správcem Larischovy vily Františkem Bobkem seznámil ministra kultury Martina Baxu s celým záměrem a dalšími plány legionářů z hlediska přípravy expozic a oživení celé lokality.

 

Po návštěvě Larischovy vily a nového památníku Zámeček, který prezentovalo město Pardubice, zavítal ministr kultury Martin Baxa do nové budovy Gočárovy galerie. Vzhledem k tomu, že se nebude moci zúčastnit slavnostního otevření Automatických mlýnů 29. září, mu náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek představil architektonickou koncepci obnovy celého areálu. „Spolu s ředitelkou Gočárovy galerie Klárou Zářeckou jsme ho poté seznámili s  fungováním krajské instituce v této netradiční stavbě a také s přípravou nových výstav. Pan ministr nešetřil slovy uznání nad zdařilou obnovou pro kulturní účely i výjimečnými sbírkami naší galerie, které se představí ve stálé expozici nazvané Transmise. Zaujala ho i 11metrová stěna, která jako jedna z mála v republice poskytne prostor pro speciální velkoformátová díla,“ uvedl Línek. „Stihli jsme také probrat naši zákonodárnou iniciativu k památkovému zákonu, kde požadujeme jasné záruky na ochranu archeologických nálezů na našem území. Pan ministr nás ubezpečil, že ministerstvem připravená novela, která by měla být v krátké době vládním návrhem, z iniciativy Pardubického kraje věcně vychází,“ dodal náměstek hejtmana.

 

Roman Línek spolu s předsedou poslaneckého podvýboru pro kulturu a ředitelem Komorní filharmonie Pardubice Pavlem Svobodou doprovodil ministra Martina Baxu také do dalších kulturních institucí v areálu Automatických mlýnů, do GAMPY – Galerie města Pardubic a do Sila Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových.  Závěr ministerské návštěvy patřil Domu hudby. Tam všichni tři jmenování pánové společně zahájili 55. koncertní sezónu Komorní filharmonie Pardubice programem Vivat Amadeus! (DoB) Foto: Pk (Snímek z Gočárovy galerie) 

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu