Další exemplář do letky

Region - 27. 09. 2023
Další exemplář do letky

PARDUBICE / KUNĚTICE - K Pardubicím neodmyslitelně již přes tři desetiletí patří úspěšná každoroční akce s názvem Aviatická pouť. Za ta léta si získala dobré jméno mezi příznivci letectví nejen v České republice, ale i v zahraničí. Také organizátoři se snaží posouvat pomyslnou laťku stále výš a před časem přišli s myšlenkou vytvořit Letku Aviatické pouti, kde by byla letadla prezentovaná nejen na Aviatické pouti, ale i při jiných příležitostech.

 

Na letošní Aviatické pouti měl veřejnou premiéru první stroj letky, ultralehký Nieuport 17 v barvách prvoválečného francouzského letectva. Od 22. září je Letka AP obohacena o další letový exemplář, a to opět ultralehký Aviatik Berg D.I v barvách rakousko-uherského letectva.

 

„Myšlenka na vznik letky zrála dlouho, ale pochopitelně je třeba na pořízení letadel získat potřebné finance,“ říká iniciátor vzniku letky a jeden z organizátorů Aviatické pouti Jan Rudzinskyj a pokračuje: „To se nám podařilo v roce 2019, kdy jsme zakoupili Nieuporta a zdálo se, že je vše správně rozjeté. Pak bohužel přišlo to nechvalně známé problémové období, což byl také jeden z důvodů, proč měl Nieuport veřejnou premiéru až v letošním roce. Mezitím jsme zakoupili další letadlo. Tím je ultralehký stroj v podobě prvoválečného rakousko-uherského stíhacího dvouplošníku Aviatik Berg D.I. Stroj postavil známý tvůrce letadel Václav Vondrášek a pro potřeby Letky Aviatické pouti jej doladil a zprovoznil Pavel Majzner z Jehnědí. Velký dík patří i LAA ČR. Po intenzivním zalétavací programu jsem ho v pátek 22. září přelétl z Jehnědí do Kunětic, kde mají letadla z Letky Aviatické pouti svůj domov. S přibývajícími letadly počítáme s naší větší aktivitou a máme pochopitelně i další plány, se kterými budeme veřejnost postupně seznamovat. Určitě mohu prozradit, že vedle letové činnosti je naším cílem, společně s Pardubickým krajem, i vybudování ‚živého‛ leteckého muzea v Pardubicích, které jsou právem považovány za kolébku českého letectví,“ dodává Jan Rudzinskyj. (zr) Foto: PETR KOLMANN

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování