Senegalský profesor se k nám rád vrací

Region - 29. 09. 2023
Senegalský profesor se k nám rád vrací

PARDUBICE - „Chci zachránit Afriku,“ řekl si v současnosti již profesor ze senegalské univerzity v Dakaru Demo Koita. Vystudoval u nás Vysokou školu chemicko – technologickou a přijel se poradit právě do města svých studií, jak zužitkovat odpad ze zemědělské výroby v nejzápadnějším africkém státu, ale i po celém kontinentu. „Tento projekt přispěje k místnímu rozvoji a snížení chudoby ve venkovských oblastech a také k boji proti odlesňování u nás,“ řekl Týdeníku Pernštejn 56letý profesor Demo Koita. 

 

Inspiraci pro svůj projekt našel mimo jiné v pardubické firmě Stafi, která ve své truhlárně ve Starém Hradišti okamžitě zpracovává dřevěný odpad na brikety. „Palivové brikety by mohly nahradit dřevěné uhlí používané ve velkém množství, dřeva máme málo. Venkované by mohli vařit právě s těmito briketami,“ dodává perfektní češtinou, kterou ani po 30 letech nezapomněl.

 

Začínal rokem studia češtiny v roce 1987 v Jihlavě, pak už byl schopen dostudovat VŠCHT v naprosto odlišném jazyce. Teď přednáší na Univerzitě v hlavním městě Senegalu v Dakaru. „Rád se do Pardubic vracím a pro tento projekt bylo město mých studií jasnou volbou,“ uzavřel Demo Koita. (brm) Foto: GABRIELA ROUBOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování