Tarify IREDO jdou nahoru

Region - 10. 11. 2023
Tarify IREDO jdou nahoru

PARDUBICKO - V rámci Pardubického a Královéhradeckého kraje je autobusová doprava integrována společností OREDO. Ta pro pravidelné cestující nabízí možnost využívat bezkontaktní čipovou kartu IREDO, která bude i přes nárůst cen všech vstupů počínaje naftou i nadále na stejných cenách, na které jsou cestující zvyklí. K drobnému nárůstu cen dojde od 10. prosince u jednorázových plateb v hotovosti a běžnou platební kartou. V případě karet IREDO pro pravidelné cestující se jízdné nezmění.

 

„Změny v tarifu IREDO jsou první po dvou letech, kdy dramaticky narůstaly náklady vlastně všude, a to samozřejmě včetně nafty, personálních nákladů, ale také oprav a dalších služeb. Průměrné navýšení cen je o 8,5 procenta. Pro ilustraci je to v základním tarifu o 2 koruny. Dotýká se jen plateb v hotovosti nebo běžnou platební kartou. V případě karet IREDO pro pravidelné cestující jízdné zatím nezdražujeme,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

 

Podle něj Pardubický kraj společně s Královéhradeckým krajem a společnosti OREDO pracuje na strategii pro rok 2024 zavedením takových opatření, která budou komfortní pro většinu cestujících a dopravců. „Naším hlavním cílem je zrychlit odbavování při nástupu do autobusu. Studenti a žáci kupují v drtivé většině hotově týdenní jízdenky, což hlavně v pondělí činí problémy při odbavování. Celkově je z objemu tržeb 80 procent platba v hotovosti. Když se k tomu přidá často mizerná dostupnost mobilního signálu při platbě standardní kartou, tak opět dochází ke zpoždění spojů a tím i nárůstem nervozity jak u cestujících, tak i u řidičů. Každá vteřina navíc při odbavení v ranní špičce hraje roli. Po dohodě s dopravci přejdeme na offline platbu spolu s úpravou odbavovacího zařízení, což zvýší komfort odbavování na maximum. Ruku v ruce jde s tímto opatřením i výrazně omezit platby v hotovosti a nákupy týdenek u řidiče. Připravujeme aplikaci pro tyto nákupy, ale již teď jde využít náš e-shop. Nejrychlejší odbavení v tuto chvíli umožňuje naše karta IREDO, což je vlastně elektronická peněženka, kde si sám cestující určí pro něho nejvýhodnější tarif. Po těchto všech opatřeních se ukáže, jaká část cestujících bude využívat kartu IREDO. Určitě ale bude vždy při pravidelném cestování výhodnější jak ekonomicky, tak uživatelsky hlavně pro školáky a studenty,“ řekl Michal Kortyš.

 

Změny ceníku:

-          změna cen papírových jednotlivých jízdenek hrazených v hotovosti a bankovní kartou (průměrná vážená změna + 8,5 %),

-          zavedeny roční relační jízdenky (včetně zlevněných), jejich cena je trojnásobek 90denní jízdenky,

-          změna ceny síťové jízdenky pro jednotlivce – navýšení ze 160 na 200 korun,

-          změna ceny síťové jízdenky pro 5 osob – navýšení z 350 na 500 korun,

-          jízdné pro psy nově čtvrtinové místo polovičního,

-          síťová jízdenka pro psa – navýšení z 30 na 50 korun (čtvrtina síťové jízdenky pro jednotlivce).

 

Cena jednotlivých jízdenek placených z bezkontaktní čipové karty IREDO a vícedenních jízdenek zůstává beze změny. (DoB) Mapka: zelpage.cz

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování