V souvislostech

Region - 29. 11. 2023
V souvislostech

DAŠICE - „Cena a kvalita potravin v souvislostech“ – konferenci pod tímto názvem uspořádala v Dašicích Regionální agrární komora Pardubického kraje. Akce se konala pod záštitou radního pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslava Krčila.

 

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a viceprezident Leoš Říha se na úvod věnovali aktuálnímu stavu resortu zemědělství. Zároveň také označili za nadstandardní spolupráci s Pardubickým krajem. „Snažíme se komunikovat se všemi produkčními zemědělci a podporovat je v jejich aktivitách. Téhle spolupráce si velmi vážím. Připadá mi totiž, jako by si část naší společnosti nevážila toho, že u nás umíme vyrobit dobré a bezpečné potraviny. Vypadá to, že někteří ohrnují nos nad tím, že jsme schopní na našich polích vypěstovat kvalitní suroviny pro potravináře a stejně tak, že naši chovatelé patří k nejlepším. Bohužel, takové vnímání zemědělců a potravinářů v naší společnosti podle mého názoru podněcují a vyvolávají naši centrální politici. Dávají přednost aktivismu před odborností. A s takovým postojem souhlasit zásadně nemůžu,“ poznamenal radní Miroslav Krčil.

 

Ekonom Lukáš Kovanda pak představil širší ekonomický pohled na současný vývoj v ČR v kontextu srovnání s ostatními státy Evropy. V této souvislosti zmínil například nejenom předpokládaný vývoj inflace, ale i opatření, která přijímají sousední země okolo nás k podpoře ekonomiky. Zásadním tématem pak byla otázka vývoje cen energií. Jak Kovanda uvedl, součástí Green Dealu je řízené a razantní zdražení energií, které bude mít obrovský dopad na domácnosti i na podniky, a to s výsledným efektem snížení konkurenceschopnosti českých firem. Zdeněk Kubiska, zástupce firem, které vykupují od zemědělců jejich produkci, varoval před ukvapeným hodnocením hospodářských výsledků resortu. Zároveň zdůraznil, že stále klesá naše potravinová soběstačnost. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová následně představila pohled potravinářů a zmínila roli výrobců v celkové vertikále tvorby ceny potravin.

 

„Za tragickou považuji obecně celkovou komunikaci týkající se cen potravin. Vždyť naši politici se handrkují o důsledky a zabývají se sekundárními problémy a dopady. Ovšem neřeší podstatu věci a základní problémy. Prvním je absolutní dominance úzké skupiny obchodních řetězců a druhým pak nezvládnutí situace kolem energií. Na české zemědělce navíc dopadají i další negativa – narůstající byrokracie, navýšení daně z nemovitosti, problematika neuchránění evropského trhu před ukrajinským obilím či chybějící komplexní návrhy řešení a namísto toho přijímání opatření a nařízení, která jsou namířena proti produkčním zemědělcům a často jsou nerealizovatelná v praxi, protože jdou proti sobě. Nejde přitom o prázdné nářky zemědělců kvůli financím. Jde o efektivní využití prostředků a nastavení skutečně rovných podmínek. A v tom mají moji plnou podporu,“ dodal Miroslav Krčil. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu