Mít na co hrát je základ

Region - 29. 11. 2023
Mít na co hrát je základ

PARDUBICE - Konzervatoř sídlící v Domě hudby je jedinou krajskou střední školou poskytují hudební vzdělání. Dlouhodobě se řadí mezi špičkové vzdělávací instituce, jejíž absolventi nacházejí uplatnění také na světové hudební scéně. Aby bylo možné držet krok s dobou, potřebuje konzervatoř výraznější obměnu hudebních nástrojů. Právě o této formě podpory jednal s vedením školy hejtman Martin Netolický. Ten přislíbil v příštím roce uvolnění 15 milionů korun.

 

Pardubická konzervatoř si v letošním roce připomíná 45 let od svého vzniku a po řadě jednání jsme se rozhodli dát naší škole k tomuto výročí dárek v podobě příslibu větší obměny a modernizace hudebních nástrojů, které slouží nejen ke koncertní, ale především výukové činnosti, tak abychom byli schopni studentům nabízet kvalitu a rozličnost nástrojů pro jejich profesní růst a zdokonalování se. Konzervatoř se pravidelně snaží nástroje repasovat a obměňovat, ale nyní cítíme potřebu výraznější finanční podpory,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jedná se například o pořízení koncertních křídel, klavírů pro výuku, zakázkových smyčcových nástrojů, doplnění fundusu klasické kytary, akordeonů, dechových a bicích nástrojů. V rámci úprav krajského rozpočtu po zapojení předpokládaného zvýšeného inkasa daní v únoru příštího roku bychom pro tyto potřeby chtěli uvolnit 15 milionů korun,“ řekl hejtman po jednání s vedením Konzervatoře Pardubice.

 

Škola byla založena v roce 1978 významným českými muzikanty, varhaníkem Václavem Rabasem a pěvcem Miloslavem Stříteským. Mezi absolventy školy se řadí významné osobnosti českého hudebního života. Konzervatoř Pardubice patří k menším školám tohoto typu, kde studuje průměrně do 180 žáků na denním studiu a asi 70 uchazečů ve formě externího studia. Výuku zajišťuje přes 70 pedagogů včetně externích spolupracovníků - předních sólistů a členů profesionálních orchestrů. (DoB) Ilustrační foto: Pk (Na snímku Sukova síň Domu hudby)

 

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu